Kommunen köper det gamla missionshuset i centrum

Det ska utredas om missionshuset från 1800-talet är kulturhistoriskt värdefullt, men eftersom den inte finns med i kommunens kulturmiljöprogram är miljonköpet ingen chansning, menar politikerna: "Detaljplanen tillåter bostadshus i tre våningar", säger kommunalråd Harald Hjalmarsson (M).

Detaljplanen där missionshuset ligger tillåter bostadshus i tre våningar. Vad som ska hända med missionshuset när kommunen köper huset är dock ännu oklart - man vet varken hur skicket är eller om huset måste sparas för att det är kulturhistoriskt värdefullt.

Detaljplanen där missionshuset ligger tillåter bostadshus i tre våningar. Vad som ska hända med missionshuset när kommunen köper huset är dock ännu oklart - man vet varken hur skicket är eller om huset måste sparas för att det är kulturhistoriskt värdefullt.

Foto: Martina Gradian

Västervik2023-08-29 16:00

Köpet av missionshuset – som ligger centralt mellan Mejeriet och Ellen Key-skolan beviljades av kommunstyrelsen trots att Vänsterpartiet motsatte sig köpet. Avtalet ska även godkännas av kommunfullmäktige.

Marcus Fridlund (S) säger att oppositionen ville försäkra sig om att man kan använda huset, och den drygt tusen kvadratmeter stora tomten som gränsar till parken och parkeringen vid Mejeriet. 

– För oss var det viktigt att vi får knuffa omkull den här byggnaden. Vi har velat säkerställa att vi inte köper en fastighet som vi inte kan göra så mycket med. Jag hoppas att vi framöver kan utveckla fastigheten på ett bra sätt, byggrätten är faktiskt ganska stor, säger Fridlund (S). 

Byggrätt är alltså hur mycket av en tomt som får bebyggas.

Knuffa omkull: menar du riva?

– Det avgörs helt utifrån fastighetens skick. Den är inte utpekad som kulturhistoriskt värdefull. Att som kommun köpa en värdefull byggnad som vi inte kan göra något med innebär ett stort åtagande och dyra driftkostnader som vi inte vill ha, säger Fridlund (S).

Kommunalråd Harald Hjalmarsson (M) säger att en besiktning av skicket, samt en kulturhistorisk inventering är beställd.

Att den inte är utpekad i kulturmiljöprogrammet betyder dock inte att det går att göra vad som helst med huset. Villaägare har fått reda på deras hus är kulturhistoriskt värdefulla i samband med att de ansökt om olika lov - bygglov eller rivningslov - trots att de inte omnämns i kulturmiljöprogrammet. 

Så ni vet ju ännu inte vad ni får göra med huset?

– Det är viktigt att påpeka att det är vi som köpare som begärt en inventering. Det är viktigt att dokumentera och få kunskap om detaljer i fastigheten. Kulturmiljöprogrammet är dessutom noggrant gjort. Vi får vänta och se vad inventeringen innebär, i dagsläget är det inte aktuellt med rivning, säger Hjalmarsson (M).

Bland planerna för vad huset och tomten ska användas till nämns bland annat bättre cykelväg eller bättre hållplatsläge för kollektivtrafiken, men också lokaler för kulturskolan.

Är det inte en chansning att köpa en fastighet för två miljoner mitt i staden om ni inte vet vad ni får göra? 

– Tittar man på detaljplanen så tillåts bostäder i tre våningar, så jag skulle inte kalla det en chansning, säger Hjalmarsson (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!