– När den här möjligheten dök upp såg det oerhört spännande ut, att få komplettera det jag gjort innan, och få möjlighet att tillföra det jag kan till Västervik, säger han under måndagsmorgonen.
Pontus Lindblom tillträder som näringslivschef den 15 januari och kommer också vara enhetschef för den nya näringslivs- och kompetensenheten, som från och med årsskiftet byter namn från arbete- och kompetensenheten. I enheten ingår, förutom en nyutvecklad näringslivsavdelning, även de sedan tidigare etablerade verksamheterna Campus Västervik, arbetsmarknad och försörjningsstöd.
Vad blir det första du kommer sätta tänderna i när du tillträder?
– Att lära känna organisationen och alla medarbetare. Sedan har jag också ett bra nätverk med näringslivet i Västervik och jag prioriterar högt att träffa och lyssna in vad som behövs, och sedan skapa en plan för en stark samverkan där vi gör saker tillsammans, säger Lindblom.
Anders Björlin, kommundirektör på Västerviks kommun, motiverar rekryteringen i ett pressmeddelande:
– Med sin breda erfarenhet, sitt fokus på utveckling och starka engagemang som han tar med sig från Norrköping passar han perfekt i den profil som vi sökt till den här tjänsten, säger han.
Lindblom kommer närmast från Norrköpings kommun där han arbetat med strategisk utveckling och som näringslivsdirektör. Innan dess var han vd för Peterson Packaging AB, ett större företag inom det privata näringslivet.
Som vi berättade i en artikel förra året har Pontus Lindblom ett hus på Björkö utanför Loftahammar, där han på senare tid spenderat allt mer tid. Han och sambon Catrin hade då sålt den stora villan i Norrköping till förmån för ett mindre radhus, han hade klivit av från posten som Norrköpings näringslivsdirektör, och tog då alla chanser han får att jobba på distans från ön.
Blir du Västerviksbo nu?
– Majoriteten av tiden kommer jag absolut spendera på Björkö. Sedan kommer vi ha boendet i Norrköping kvar. Men hybridkontoret är oerhört viktigt, det är så samhället ser ut nu.
I artikeln från 2022 fick han frågan hur han såg på Västerviks styrkor, apropå den nya näringslivsstrategi som kommunen jobbade med.
– Man måste utveckla sina styrkor, men också våga välja bort. Det blir problem när man försöker vara "allt": en kulturkommun, en sportkommun, en näringslivskommun... Det har jag jobbat mycket med att smalna av, svarade han.
Stämmer det fortfarande?
– Absolut. Det är något vi diskuterat i rekryteringsprocessen. Jag vet hur svårt det är – i en liten kommun står man med öppna armar till allt... Men då blir man bara halvbra.
Han säger att det befintliga näringslivet i Västervik är viktigt att fortsätta satsa på, som turist- och besöksnäringen. Samtidigt är det viktigt att satsa på fler branscher.
– I Kommunsveriges insida pratar man mer och mer om Västervik. Västervik gör sig hörd på ett positivt sätt. Platsvarumärket är ett av Sveriges bästa och det ska fortsätta vårdas, och vi kan göra samma sak med fler branscher, och få fler människor att flytta hit och etablera sina bolag här. Det handlar om kompetensförsörjning, hur vi ska leva, verka och bo i kommunen, och hur vi i framtiden ska fortsätta bygga kommunen, säger han.