Försenad start för räkodlingen på Lucerna

Årets Skapatalang för unga innovatörer i Kalmar län bor i Västervik och heter Mattias Djurstedt. Han är 25 år och håller precis på att ragga ihop 6,5 miljoner, för att förhoppningsvis kunna leverera en lokalodlad scampiräka till en Västerviksrestaurang nästa sommar.

Mattias Djurstedt är vd för Cresponix, som ska börja odla jätteräkor i Västervik. Inledningsvis kommer de att skördas samma dag som de läggs på tallriken på en gourmetrestaurang.

Mattias Djurstedt är vd för Cresponix, som ska börja odla jätteräkor i Västervik. Inledningsvis kommer de att skördas samma dag som de läggs på tallriken på en gourmetrestaurang.

Foto: Kollage Andreas Johansson/pressbild

Västervik2023-09-12 21:00

Utmärkelsen fick han i samband med en ceremoni på länsresidenset i Kalmar, på tisdagen. Storslam för Västervik alltså. Årets andre Skapapristagare blev ju nämligen Carl-Henrik Fernandi, även han Västerviksbo. 

Grattis Mattias!

– Tack! 

Var betyder en sån här utmärkelse?

– Man jobbar ganska hårt och ibland ensamt, som entreprenör, så då är det kul att få lite uppskattning. Då vet man är på rätt väg, att andra också tycker att det man gör är framtiden, säger han. 

Som vi berättat tidigare håller hans företag Cresponix AB till i Östersjöfabriken, på Lucerna. Där ska han odla scampiräkor på ett hållbart sätt, både ekonomiskt och miljömässigt. 

Förhoppningen är att det ska göra produkten attraktiv, i konkurrens med de som importeras från sydostasien. Där har mangroveskogar i många fall skövlats till förmån för räkodlingar, vilket enligt exempelvis svenska Naturskyddsföreningen leder till negativa konsekvenser för människa och natur.

Som finansiär av uppstarten har Pär Svärdson klivit in med tre miljoner.

För att ha råd med den fortsatta etableringen i Västervik, att köpa in odlingsutrustning, renovera lokalen och sedan driva odling i ett år, krävs ytterligare 6,5 miljoner. Det försöker han nu få loss från kapitalstarka investerare.

– Det verkar ganska lovande, jag tror att vi kan stänga det i oktober och sen börja etablera, säger Djurstedt. 

– Men det är lite svårare än förr i tiden, kapitalmarknaden har blivit lidande av räntor och det allmänna ekonomiska läget.

När vi pratade med dig i november 2022 trodde du på säljstart den här sommaren?

– Ja i början hoppades vi på det, men projekteringen tog mer tid än vi trodde. Sen var vi tvungna att hitta en lösning för hela lokalen. Men nu är den delen klar. 

Jätteräkorna som förhoppningsvis produceras från och med nästa sommar, ska i första hand säljas färska till gourmetrestauranger. På sikt även i större volymer, i frusen form.

– Vi börjar i ganska liten volym, och skördar samma dag som räkorna serveras på restaurangen.

Exakt var de ska kunna köpas är inte klart, mer än att åtminstone en restaurang i Västervik kommer att väljas ut så att de finns att smaka på hemorten.

I ett första skede kommer Mattias, en medgrundare samt en anställd att hålla produktionen igång.

Juryns motivering

Om Mattias Djurstedt:

”Haven urholkas på fisk och odlingar blir alltmer nödvändiga. Dagens odlingar har i dagsläget en negativ effekt på miljön och bidrar till utarmning av de vilda fiskbestånden. Cresponix har tagit fram ett unikt system där alla delar samverkar med hållbarheten i fokus både gentemot miljö och konsument. Friskare hav, slutna kretslopp och kortare transportsträckor tilltalar alla. Med tunga investerare i ryggen är möjligheterna närmast obegränsade.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!