Vägledningen är framtagen för alla kommunens verksamheter, och socialtjänst och skola har pekats ut som utsatta miljöer.
– Det är tyvärr en utveckling vi har sett, både i Sverige och i världen. Vi har haft några incidenter genom åren och jobbat med den här frågan i ett antal år, säger Jörgen Jonsson, gymnasie- och vuxenutbildningschef.
Vägledningen för pågående dödligt våld, PDV, tror han kommer bli en stor hjälp i arbetet med att både förebygga så kallade PDV-händelser och med att förbereda personalen för hur de ska agera om något händer.
– Den är tydlig och konkret och visar hur vi kan jobba med olika delar av säkerhetsarbetet.
Just på gymnasiet har de arbetat med båda delarna redan tidigare och även haft utbildningar med räddningstjänsten.
– Man har sett att det viktigaste är att jobba fram en mental förberedelse och vi har både tagit del av föreläsningar och instruktionsfilmer, och övat olika scenarier i ledningsgruppen, för att få fram en beredskap för hur man ska agera när det händer, säger Jonsson.
När en elev under förra året tog sig in i skolan beväpnad med kniv för att ge sig på en annan elev fanns det därför redan en rutin på plats.
– Vi har kunnat konstatera att medarbetarna agerat enligt det vi utbildat oss i, att larma och att säga till andra att söka skydd. Det tog sju minuter från att vi larmade till att polisen var här, säger Jonsson.
– Hade vi aldrig lyft de här frågorna så hade det varit svårare att agera.
När gymnasiet renoverades installerades också ett talat informationssystem, med ett antal stationer. Där finns färdiga manus för olika typer av händelser som kan ropas ut om något pågår.
Men Jonsson understryker att det allra viktigaste arbetet är det som görs i förebyggande syfte.
– När det gäller sådana här fall av våld på skolor så har det handlat om personer som inte mår bra. Det är ungdomar som inte hittat sin plats i livet och känner sig sedda och bekräftade och vill ge igen för det de kanske bär på.
Här tror han att elevhälsan spelar en viktig roll.
– De har ett individuellt hälsosamtal med alla elever som börjar årskurs ett. Här har vi kunnat fånga upp elever som inte mår bra och hjälpa dem vidare.
Skolan har också ett aktivt samarbete med både polis och räddningstjänst, samt en trygghetsvärd, något som har tror bidrar till tryggheten som helhet på skolan.