En efter en har grisgårdarna i kommunen lagts ner, på grund av pension eller av andra skäl. När nu makarna Ingemar och Lena Persson på Lapserum väljer att gå i pension till nästa sommar, försvinner ännu en stor grisgård. Lapserum, utanför Gamleby, har producerat runt 5 000 slaktsvin per år.
Som vi berättade häromdagen, finns det hopp om att barnen vill ta över Rydberga gård, men när det gäller Lapserum har barnen andra jobb och kommer inte att fortsätta med föräldrarnas grisproduktion.
– Det är nog ett stort problem inom svenskt lantbruk överlag, att det inte finns någon som är intresserad av att driva det vidare, säger Katarina Rydén, som tillsammans med familjen driver Rydberga gård.
På Rydberga producerar familjen Rydén mellan 8 000 och 9 000 slaktsvin om året och har för närvarande 270 suggor.
Katarina ser en likartad utveckling inom grisnäringen som på mjölkgårdarna: det blir allt färre gårdar, men med allt fler djur på varje.
Siffror från Jordbruksverket visar att fyra av fem grisproducenter har försvunnit i Sverige, sedan början på 2000-talet. Antalet grisar ökade något mellan 2021 och 2022, men jämfört med år 2000 är det en minskning med nästan 27 procent.
Utvecklingen är densamma i Västerviks kommun. När verksamheten på Lapserum har avvecklats, finns det inte många grisgårdar kvar i kommunen längre. Förutom Rydberga gård, finns det grisproduktion på Gamlebygymnasiet i Ogestads regi, och på Solliden.