Bättre och bättre tänder hos barn: "Får inte ge sig"

Barns tandhälsa blir bättre, såväl lokalt som nationellt. Tandsköterskan Johanna Nilsson från Edsbruk delar med sig av tips som främjar den glada trenden.

Att göra tandborstningen till en lek kan sätta stopp för bråk, säger Johanna Nilsson, tandsköterska. Bilden är från hennes besök på Lidhemsskolan i Västervik 2022.

Att göra tandborstningen till en lek kan sätta stopp för bråk, säger Johanna Nilsson, tandsköterska. Bilden är från hennes besök på Lidhemsskolan i Västervik 2022.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2023-11-16 05:00

Enligt kartläggningen Tandbarometern, gjord av Folktandvården, så får barn i Kalmar län bättre tandhälsa. Tandbarometern visar en jämförelse av tandhälsan hos 3–19-åringar i Sverige, mellan åren 2012 och 2022. När man zoomar in på Kalmar län har antalet trasiga eller lagade tänder hos 12-åringar och 19-åringar minskat, medan de ökat något bland 6-åringar. Den här trenden ses även i Sverige i stort.

Johanna Nilsson från Edsbruk är tandsköterska. Som en del av sitt jobb turnerar hon runt bland skolor i Västervik och Vimmerbys kommuner och lär barn att ta hand om sina tänder, genom dramapedagogiska lektioner. Hon har flera konkreta tips till föräldrar rörande deras barns mun- och tandhygien.

– För det första får man inte ge sig, utan man får ta lite strider gällande tandborstningen. Det är den dagliga skötseln med tandborstning två gånger om dagen som gäller. Det är också viktigt att fortsätta hjälpa barnen att borsta tänderna, det är faktiskt så att barn behöver hjälp med det upp till 12 års ålder, säger hon.

undefined
Johanna Nilsson besöker skolor för att lära barn om tandhälsa, på ett dramapedagogiskt sätt. Bilden är från fjolårets besök på Lidhemsskolan i Västervik.

När Johanna varit ute i skolklasserna brukar hon fråga hur många som fortfarande får hjälp med tandborstningen av sina föräldrar.

– Det är alltid över hälften av barnen i klasserna som säger att de borstar tänderna själva, och det här är 6- och 7-åringar vi pratar om.  Men man har inte den finmotorik som krävs för att få tänderna rena förrän man är ungefär mellan 10 och 12 år, förtydligar Johanna.

Hon fortsätter:

– Man kan försöka göra tandborstningen till en lek, för att det ska bli en rolig stund som barnen får tycka är spännande. Man kan exempelvis gömma tandborsten innan borstning, och låta barnet leta efter den. Man kan sjunga en rolig ramsa. Det finns en gratis app som heter Rocka Munnen som Folktandvården har tagit fram som kan hjälpa till med att göra borstningen roligare.

undefined
Att borsta tänderna i två minuter två gånger om dagen, är guldregeln.

Finns det någonting utöver tandborstning som är viktigt att tänka på för munhälsan?

– Den bästa drycken för att släcka törsten är vatten. Och sedan ska man inte småäta. Varje gång man stoppar någonting i munnen så utsätts tänderna för en syraattack. Saliv kan hjälpa till att reparera småskador, men om tänderna hela tiden utsätts för syran kan det bli hål i tänderna även om det är nyttiga saker man äter. Vi rekommenderar att man äter fem till max sex gånger om dagen, svarar Johanna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!