Champagnevraket blir fornlämning

Det så kallade Champagnevraket får status som en fornlämning.

Porslin var en del av det förlista fartygets spektakulära last.

Porslin var en del av det förlista fartygets spektakulära last.

Foto: Tomasz Stachura

Västervik2024-08-06 16:27

Det var i juli i år som en grupp dykare upptäckte fartygets spännande last: Ett hundratal flaskor champagne, lerflaskor med sodavatten och välbevarat porslin. Vraket som ligger utanför Blekinges kust har varit känt sedan 2016. Då upptäcktes det vid en sjömätning av gjord av Sjöfartsverket, men det är först nu som vraket och dess innehåll fått uppmärksamhet.

– Det är en spännande last, med stort kulturhistoriskt värde, inte bara ekonomiskt. Den lasten kan berätta jättemycket historier, om segelfartygens sista storhetsperiod, om handel och tidig kapitalism, sade Johan Rönnby, Gamlebybo och professor i marinarkeologi om upptäckten till VT.

Förlisningen inträffade  i slutet av segelfartygens epok. Kort därefter tog ångfartygen över.

– Champagneflaskorna är ett fantastiskt välbevarat fynd som ger oss en ögonblicksbild av sjöfarten och livet ombord i slutet av 1800-talet. Nu får vraket ett tydligt och starkt skydd som fornlämning vilket innebär att det inte på något sätt får skadas och föremål får inte tas från vraket utan vårt tillstånd, säger Magnus Johansson, antikvarie på Länsstyrelsen Blekinge i ett pressmeddelande.

Vraket var inte tillräckligt gammalt för att automatiskt få klassning som fornminne. Det har krävt en utredning och ett beslut som gjorts av personal på länsstyrelsens i Kalmar.

– Hade fartyget förlist före år 1850 hade lämningen automatiskt varit en fornlämning, men vi har konstaterat att vrakets kulturhistoriska värden var så pass höga att det ändå bör fornlämningsförklaras, säger Daniel Tedenlind, antikvarie på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!