Oväntade fyndet: 100 flaskor champagne från 1800-talet

På Östersjöns botten hittas vraket med champagne, mineralvatten och porslin i lasten. Enligt gamlebyarkeologen Johan Rönnby har fyndet ett stort värde, inte bara ekonomiskt.

Bildkollage skeppsvrak/Johan Rönnby

Bildkollage skeppsvrak/Johan Rönnby

Foto: Tomasz Stachura/Marek Cacaj/Baltictech/PRIVAT

Gamleby2024-07-26 20:00

Knappt fyra mil söder om Öland görs den spännande upptäckten. Dykarteamet Baltitech från Polen, lett av Tomasz Stachura, är på väg hem från planerade vrakdykningar runt ön när de med ekolod upptäcker vad de först tror bara är en gammal fiskebåt. De bestämmer sig ändå för att dyka ner och titta, och får en överraskning: 

Det visar sig att vraket inte alls är någon fiskebåt, utan ett segelskepp från 1800-talet. Ett skepp i mycket gott skick, till synes orört, och fyllt till brädden med historiska skatter.

undefined
En av dykarna som upptäckte vraket med alla skatter ombord
undefined
Rodret syns tydligt ovanför botten
undefined
Vraket och en av dykarna
undefined
Baltitech team
undefined
M/Y ESPACE, Baltitech

Fler än 100 flaskor champagne, samt vin, intakt porslin och mineralvatten i lerkrus är en del av lasten. Med hjälp av lerkrusen med mineralvatten kan man slå fast att de producerats mellan 1850 och 1867, det skriver Baltitech på sin hemsida.

undefined
Skatterna på vraket
undefined
Skatterna på vraket
undefined
Skatterna på vraket
undefined
Skatterna på vraket
undefined
Skatterna på vraket

I Gamleby finns Johan Rönnby, professor i arkeologi vid Södertörns Högskola och föreståndare för MARIS, Marinarkeologiska forskningsinstitutet. Han berättar att Stachura kontaktade honom i samband med fyndet förra veckan, då de känner varandra från tidigare projekt.

undefined
Johan Rönnby

– Det är en spännande last, med stort kulturhistoriskt värde, inte bara ekonomiskt. Den lasten kan berätta jättemycket historier, om segelfartygens sista storhetsperiod, om handel och tidig kapitalism. 

Än går det inte att säga var skeppet kommer ifrån eller vart det var påväg. Det får en senare utredning visa.

– Just nu har Länsstyrelsen formellt ansvar. Stachura och Baltitech vill fortsätta undersöka det. Jag hoppas att det kan bli ett projekt där MARIS hjälper till.

Länsstyrelsen i Kalmar utreder just nu om fyndet klassas som fornlämning eller inte, det är ett gränsfall enligt Rönnby. Fynd äldre än från 1850 klassas som fornlämningar och tillfaller staten. Det blir då undersökt ur en vetenskaplig synvinkel och innehållet i flaskorna kan komma att analyseras. Om det är lite senare kan det skyddas ändå, men då behövs mer underlag. 

– Alla vrak bör skyddas tycker jag, för de kan berätta en rolig historia.

– Om det inte blir klassat som en fornlämning blir det krångligt. Det kan finnas en ägare, och upphittaren kan söka bärgningsrätt. 

Skulle det gå att dricka champagnen om den plockades upp?

– Det skulle förmodligen gå att dricka vattnet, och champagnen skulle kunna vara drickbar så länge korken inte är förstörd. Teoretiskt sett skulle det kunna finnas drickbar, till och med bra champagne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!