Efter kritiken mot förskolorna – så gick sommaren

Nina Ottosson och Cecilia Ohlsén var två av de föräldrar som i våras var kritiska till att flera förskolor skulle slås ihop under sommaren. När vi nu pratas vid berättar de om hur de löste pusslet, trots allt. Nina lyfter också ett önskemål, som förskolechefen visar sig inte vara främmande för.

Trots att kommunen informerade familjerna tidigare blev årets förskolelösning inte optimal för varken Cecilia Ohlsén eller Nina Ottosson.

Trots att kommunen informerade familjerna tidigare blev årets förskolelösning inte optimal för varken Cecilia Ohlsén eller Nina Ottosson.

Foto: Privat, Anna Persdotter

Västervik2024-09-22 20:00

När VT i mars pratade med Cecilia Ohlsén från Gunnebo bävade hon för sommaren. Att ha barnen på förskolan i Ankarsrum skulle inte fungera eftersom familjen bara har en bil och Cecilias sambo inte kunde ta sig till förskolan med buss, eller till fots efter jobbet.

Familjen erbjöds istället att ha barnen i Västervik, men där kände de inte någon i personalen, vilket Cecilia inte tyckte kändes bra.

– Till sist löste vi det med att båda tog semestrar och var hemma med barnen så för oss gick det bra, men vi hade ju inte riktigt något val, säger hon.

Anledningen till att förskolorna slogs ihop är att förskolepedagogerna ska kunna få en sammanhängande semester. Men Cecilia tror att det i grund och botten är en ekonomisk fråga.

– När det kommer till barnen känns det kanske inte som att det är det man ska snåla med, säger hon.

Nina Ottosson bor i Loftahammar tillsammans med sambon Benny Davidsson och sonen Loke. Att informationen från kommunen kom tidigare i år tycker hon är bra, men tyvärr gjorde det ingen skillnad. För att få pusslet att gå ihop var Nina tvungen att jobba kväll medan Benny gick till jobbet tidigt på morgonen.

– Vi fick ju mötas i dörren på vägen till och från jobbet, det blir ju inte det roligaste sambolivet, säger Nina.

I år hade de ändå lite tur och behövde bara dras med den lösningen en vecka. Men nästa sommar ser ut att bli annorlunda.

– Vi kommer inte kunna ha ledigt samma tider så då kommer det väl bli tre veckor vi behöver lösa det. Vi får väl ta ledigt halva sommaren och föräldraledigt andra halvan eller ta hjälp av familj och vänner, säger Nina och fortsätter:

– Jag förstår att kommunen inte kan ha alla förskolor öppna men man kanske kunde ta in extrapersonal vissa veckor eller turas om vilka förskolor som har öppet så att inte samma orter och familjer drabbas?

undefined
Christine Andersson, förskolechef i Västerviks kommun, kommer utvärdera hur sommarens verksamhet gått.

Kommunens förskolechef Christine Andersson tycker att årets lösning fungerat bra för de flesta föräldrar, trots att man under några veckor i sommar bara hade fyra förskolor öppna, till skillnad från fjolårets sex. Enligt Christine håller kommunen just nu på att utvärdera och se hur de kan förbättra sig till nästa år. 

Bland annat diskuteras frågan som Nina lyfte om att rotera vilka förskolor som har öppet.

– Det kan absolut bli så att vi varvar mellan förskolorna i framtiden, men jag kan inte lova något innan utvärderingen är klar, säger hon. 

Det har hänt

För att fler i personalen på förskolorna i Västervik ska kunna få sammanhängande semestrar och ha lättare att lösa bemanningen under somrarna har flera förskolor de senaste åren slagit ihop sina verksamheter några veckor varje sommar. Under de veckorna får barn från flera olika förskolor alltså vara på en annan ort än vanligtvis. 

Detta har upprört flera familjer som då får mycket svårare att hämta och lämna i tid och inte vill att deras barn ska känna sig otrygga. Sommaren 2023 tyckte dessutom flera föräldrar att kommunen kom ut med informationen om sammanslagningen för sent för att de skulle ha möjlighet att hitta en bra lösning. 

Till den här sommaren informerade kommunen tidigare, men flera föräldrar vi pratade med var fortfarande skeptiska. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!