Föräldrar kritiska när förskolor slås ihop på sommaren

Att förskolor slås ihop på sommaren ställer till det rejält för en del familjer i kommunen. "Det är inte så här man får en levande landsbygd", säger Cecilia Ohlsén i Gunnebo.

Cecilia Ohlsén bor i Gunnebo.

Cecilia Ohlsén bor i Gunnebo.

Foto: Privat

Västervik2024-02-25 08:00

Sandra Svensson och hennes sambo bor med deras tre barn Astrid, 6, Elsa, 5 och Harry, 2 mitt emellan Hummelstad, Blackstad och Hallingeberg. Barnen går i normala fall på Backsippan i Blackstad, men i sommar kommer de att få gå på förskolan Linden i Ankarsrum istället.

Precis som i fjol kommer nämligen förskolor och fritidshem i kommunen att slås samman under några veckor mitt i sommaren, och i år är det vecka 28 till 31 som gäller. Enligt ett informationsblad som gått ut till föräldrar så är syftet med det bland annat att underlätta bemanning och möjliggöra en sammanhängande semester för fler pedagoger. Man skriver också att barnen erbjuds en stimulerande och rolig verksamhet.

Men att det hela skulle handla om barnens bästa är det inte alla föräldrar som håller med om.

– Förra året skulle barnen gå i Gunnebo. Det blev 11 kilometer för oss att åka per dag, säger Sandra Svensson och fortsätter:

– Vi blev lovade att det skulle finnas minst en person i personalen som barnen kände igen från sin förskola, men så blev det inte. Det kändes inte som att personalen var beredda på att vi skulle komma.

Sandras barn skulle gå på sommarförskolan under åtta dagar, men det blev bara två till slut.

– Elsa såg fram emot sommarverksamheten, men efter första dagen ville hon aldrig mer gå dit. Vi fick lösa det och stanna hemma.

Sandra tycker att årets lösning, med Linden i Ankarsrum som sommarförskola för kommunens södra orter, är mycket bättre än förra årets. Hon säger också att man fått informationen i god tid. Men trots det så överväger hon och hennes sambo att försöka ta ledigt och ordna med barnvakt under sommaren i stället.

– Det känns som att de tvingar en att lösa det här på egen hand, men det är ju inte alla som har möjlighet.

undefined
Förskolan i Loftahammar, förskolan Flundran. Nina Ottosson, Loke Davidsson och Benny Davidsson. Arkivbild.

Loftahammarsbon Nina Ottosson är mamma till Loke, 5. Förra året var hon och hennes sambo Benny Davidsson några av de som kritiserade sammansättningen av förskolor under sommaren, när Loke skulle få åka till Solkullen i Gamleby om dagarna. Nina arbetar inom hemtjänsten, och Benny jobbar på annan ort om dagarna.

– Vi kunde lösa det så att vi tog semester två veckor, och de andra veckorna fick jag jobba kortkvällar. Jag och Benny gick om varandra, vi fick mötas i dörren när en av oss kom hem från jobbet och den andra skulle iväg på jobb. Vi träffades i princip inte någonting under de här två veckorna, berättar Nina.

Hon säger att hon inte tycker att sammanslagningen av förskolor och fritids på sommaren fungerar bra, och att det är många på hennes arbetsplats som har barn på förskolan Flundran i Loftahammar.

– Det är fem av tio i personalen som har barn på förskola eller fritids, så det här kommer att ställa till det ganska mycket för oss. Det ställer ju till det för våra kollegor som inte har barn också, om vi med barn ska särbehandlas för att få vara lediga så att barnen inte behöver åka till Gamleby.

Nina säger att man fått information om årets sommarorganisation i god tid, och att hon och Benny får se hur deras semestrar blir beviljade innan de beslutar något om hur de ska lösa sommarveckorna i år.

Enligt kommunen handlar ju sammanslagningen bland annat om att underlätta bemanning och möjliggöra sammanhängande semester för pedagoger. Hur ser du på det?

– Jag tror inte att det handlar om det. Det har ju gått att lösa förut, och på andra ställen. För oss inom hemtjänsten går det att lösa, varför skulle det inte gå på en förskola? 

Nina tycker att kommunen borde göra en undersökning om vad barn och föräldrar tycker om sommarorganisationen, och hur man skulle kunna anpassa tiderna på de mindre orternas förskola och fritids, istället för att slå ihop dem på andra platser.

undefined
Cecilia Ohlsén bor i Gunnebo.

Cecilia Ohlsén är inne på samma linje, varför har det gått att lösa förut men inte i år? 

Hon bor i Gunnebo med man och två barn, barnen är sex respektive fyra år gamla. För familjen blir pusslandet jobbigt. Barnen är hänvisade till Ankarsrum i år för första gången. Det handlar om veckorna 28 till och med 31.

– Vi har bara en bil, och den tar jag in till Västervik där jag jobbar. Min man jobbar tvåskift i Gunnebo och kan ta cykel. De veckor som han jobbar förmiddag och slutar 14 kan han inte hämta barnen i Ankarsrum, då har jag bilen i Västervik efter att jag lämnat barnen. Han kan inte åka buss för att hämta barnen, vi kan inte gå till Ankarsrum.

Barnen får heller inte vara på förskolan när en vårdnadshavare är ledig utan måste hämtas så snabbt som det går.

– Även om de skulle få vara kvar längre och jag hämtar dem på vägen hem så blir det väldigt långa dagar för dem, det blir inte mycket till sommarlov.

En lösning skulle vara om familjen fick tillåtelse att vara i Västervik istället, men då tillkommer problemet med att barnen inte känner någon ur personalen där. 

Lösningen med Ankarsrum blir också dyrare, det blir en längre sträcka och högre bränslekostnad.

– Jag har full förståelse för att personalen behöver semester och att man måste pussla ihop det, men varför göra annorlunda i år? Det kan ordna sig om min man får semester de veckorna, då får vi två veckor tillsammans hela familjen. Det är inte unikt, många har det så men det känns trist att det ska behöva vara så.

Hon säger att hela kommunen måste får leva.

– Det är inte så här man får en levande landsbygd, genom att göra allt svårare för oss som bor här. Det finns många andra som har det ännu krångligare än vi, som inte ens har bil. Hur ska det gå för dem i sommar? 

Här placeras barnen

Norra kommundelen: Förskolebarn från Gamleby, Loftahammar, Odensvi, Överum, Edsbruk och Ukna samlas på förskolan Solkullen i Gamleby. Fritidsbarnen från samma orter hamnar på Åbyängskolans fritidshem i Gamleby.

Södra kommundelen: Förskolebarn från Ankarsrum, Blankaholm, Hjorted, Totebo, Almvik, Blackstad och Gunnebo samlas på förskolan Linden i Ankarsrum. Fritidsbarnen från samma orter hamnar på Ankarsrums skolas fritidshem.

Norra Västervik stad: Barn från förskolorna Arabia, Ekbacken, Galaxen, Resedan och Skogshaga samlas på förskolan Galaxen. Barnen som går på fritids vid Breviksskolan, Ljungbergaskolan, Marieborgsskolan, Skogshagaskolan och Almviks skola samlas på Skogshagaskolans fritidshem.

Södra Västervik stad: Barn från förskolorna Björken, Gullvivan, Jurabacken, Snövit, Tallen och Älvdansen samlas på förskolan Björken. Barnen som går på fritids vid Lidhemsskolan, Fågelbärets skola och Näktergalens skola samlas på Fågelbärets fritidshem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!