Avtalet påskrivet: Fem akutbäddar skapas till hemlösa

Nu är avtalet klart. Pingstkyrkan får 400 000 kronor för att bemanna ett akutboende för hemlösa i Västervik i vinter. Lösningen begränsas till att gälla fem platser per natt.

Vinternatts Linda Åkerman, Pingstkyrkans Robert Tedenby och kommunalråd Harald Hjalmarsson har alla tre varit delaktiga i den diskussion som nu lett fram till ett avtal om ett akutboende fram till den 31 mars.

Vinternatts Linda Åkerman, Pingstkyrkans Robert Tedenby och kommunalråd Harald Hjalmarsson har alla tre varit delaktiga i den diskussion som nu lett fram till ett avtal om ett akutboende fram till den 31 mars.

Foto: Kollage arkivbilder

Västervik2023-12-21 13:57

Den formella underskriften gjordes under torsdagseftermiddagen av Pingstkyrkans pastor Robert Tedenby och kommunalråd Harald Hjalmarsson (M).

– Vi ser ett stort värde i att samarbeta med de här ideella krafterna. Jag vill särskilt lyfta fram Vinternatt. Man blir välkomnad på ett sätt som jag tror att vi inte kan erbjuda inom kommunen. De har en social värme som betyder att det är låg tröskel in, och man känner sig trygg, säger Hjalmarsson.

Frågan blev akut den 28 november då en hemlös man hittades död på en offentlig toalett vid Stora torget. En Västerviksbo som länge ingått i Vinternatts "kärngäng". Exakt dödsorsak är ännu oklart, men det skedde en natt med åtta minusgrader.

Ett möte som var inbokat sedan tidigare hölls någon vecka efter och där enades kommunen och ett flertal ideella organisationer att hjälpen bäst skulle kanaliseras genom LP-kontaktens, Pingstkyrkans och Vinternatts regi.

Så blir nu också fallet.

– Det här är en kortsiktigt bra lösning, men även lång sikt ser vi framför oss ett fortsatt samarbete, säger Hjalmarsson. 

Några punkter ur avtalet:

  • Upp till fem platser.
  • Pingstkyrkan/LP-kontaktens engagerade ska arbeta för att öka motivationen hos de hemlösa att ta hjälp av socialtjänsten.
  • Kommunen ska tillhandahålla en "stödfunktion" som gör besök minst en gång per vecka.
  • Inga krav på att man är drogfri.

En förutsättning för att få använda akutboendet är att man är skriven i Västerviks kommun. Andra kommer erbjudas en bussbiljett hem.

Avgörande för att detta ska fungera, betonar både Hjalmarsson och Linda Åkerman på Vinternatt, är att kontakterna med kommunens representanter fungerar bra. Att man bygger upp en tillit till individen.

– Vi kommer inte ha en enskild kontaktperson från kommunens håll. Men jag inser att det handlar om att bygga förtroende, så min förhoppning är att det inte blir så många olika. 

Ibland är det en fråga om ekonomiskt bistånd, ibland sysselsättning, ibland behövs en vårdinsats.  

undefined
Föreningen Vinternatt, här med grundarna Pauli och Linda Åkerman, röstades fram som Årets Västervikare tidigare i höstas.

Mycket insatser kommer även fortsättningsvis göras ideellt. Summan 400 000 kronor bedömer han primärt kommer att gå till lokalhyra och personal.

Insatsen är gjord med kort varsel och har inte upphandlats. Bara förhandlats, som Hjalmarsson säger. När vinter blir vår väntar en utvärdering över hur man på sikt hjälper individer som av olika anledningar inte klarar av att ta emot det stöd som kommunen erbjuder idag.

undefined
Harald Hjalmarsson (M), kommunalråd, säger att man nu är överens med Pingstkyrkan och Vinternatt om upplägget för ett akutboende. Nedan Linda Åkerman från Vinternatt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!