Sammanlagt 101 gånger under två års tid ska personen ha gjort otillåtna sökningar i Skatteverkets system, på sig själv, på anhöriga och kollegor. Detta trots att det inte haft något att göra med den anställdes arbetsuppgifter.
Den anställde har medgett att hen gjort fel, men förklarar sökningarna som ett smidigt sätt att få reda på information om exempelvis födelsedagar eller sambons restskatt.
Till sitt försvar listar hen tre förmildrande omständigheter:
- Det har rört sig om uppgifter som är offentliga, som likaväl kunnat nås via Google.
- Brottsligt uppsåt saknas. Ingen har drabbats av skada av agerandet.
- Någon internutbildning i sekretess har hen inte fått de senaste 15 åren, trots att lagen förändrats.
I internutredningen nämner personen en förhoppning om att hens fall kan få andra att inse vad som är rätt och fel. Hen menar att det nog är fler som agerar på samma sätt.
"NN tror för egen del att det handlar om en gammal kultur som har levt vidare sedan äldre dagar, men att det också handlar om en nonchalans och nyfikenhet samt det faktum att det är lättillgängligt".
I utredningen fanns också uppgifter om brott mot tystnadsplikten, gällande att den anställde lämnat ut uppgifter till en bekant. Detta utan att det enligt utredningen fanns fullmakt vid alla tillfällen. Åklagare Johan Henningsson strök den punkten från åtalet, utifrån en sammanvägd bedömning.
– Med tanke på att personen kommer att dömas för över 100 fall av dataintrång, så bedömer jag inte att påföljden förändrats om jag tog med brott mot tystnadsplikten, säger han.
Henningsson noterar också samma förmildrande omständighet som den åtalade: Hen har inte avslöjat känsliga uppgifter om någon.
I förhör erkänner den anställde dataintrång, och tanken var egentligen att låta processen sluta i ett strafföreläggande och en villkorlig dom. Men med de tre förmildrande punkterna som den anställde lämnade in till utredarna i början av mars menar Henningsson att den anställde i praktiken förnekar brott. Därför blir det förhandling i rättssal, trots allt.
Fallet uppdagades förra våren, då Skatteverkets interutredningsfunktion fick ett tips om att en medarbetare lämnade ut otillåten information till en utomstående. I det läget började man gå igenom den misstänktes mejlkorg och vilka slagningar som gjorts i verksamhetssystemet.