Det blir ingen ny fasad på Voltakorset

Voltakorset i Västervik får ingen ansiktslyftning. Fastighetsägaren har dragit tillbaka sin ansökan om bygglov för detta.

Voltakorset, så som det var tänkt att se ut.

Voltakorset, så som det var tänkt att se ut.

Foto: Från bygglovsansökan

Västervik2023-10-26 18:00

Vi berättade nyligen att en bygglovsansökan var inlämnad för att göra om fasaden på den centrala butiksfastigheten. Men nu blir det inte så. Anders Samuelsson har dragit tillbaka sin ansökan om ny fasad på Voltakorset.

– Jag får inte tag i någon som gör den antikvariska undersökningen i rimlig tid.

Han hade tänkt bygga om när det står tomt och störa så lite som möjligt, säger han. Han syftar då på plan två, där VT låg förut. Där ska ett nystartat företag, Klinik Johlin, flytta in. Vd är Elin Pentakota från Gunnebo.

Anders hade hoppats kunna bygga om i vinter, men nu när det tar sådan tid med undersökningen väljer han att avvakta "ett bra tag framåt", så får han se hur det är då.

undefined
Voltakorset i Västervik, som det ser ut i dag.

Den byggnad som kallas för Voltakorset uppfördes 1959. Tidigare VT-medarbetaren Hasse Hjertqvist, som gick bort hösten 2007, berättar om den i sin bok "Västervik i mitt hjerta", som utkom 2008.

Dottern Elin Hjertqvist var redaktör för boken, där hon samlade 80 reportage som hennes pappa skrivit.

Namnet Voltakorset har sin egen historia. I den lokal där Lekstugan nu ligger fanns vid sekelskiftet 1800–1900 ett företag som hette Sundberg & Norrman.

Där salufördes det så kallade Voltakorset. Det bestod av ett par korsformade kopparplåtar med en bit filt emellan. När man bar detta om halsen, skulle det enligt reklamen alstras en elektrisk ström som botade praktiskt taget alla då förekommande sjukdomar. Så småningom insåg folk att det var en bluff, och försäljningen upphörde.

undefined
Voltakorset i Västervik, som det var tänkt att se ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!