Centrala butiksfastigheten ska få en "total makeover"

Byggnaden där Västerviks-Tidningen låg förut, "Voltakorset", ska få ett helt nytt utseende. "Ett lyft för centrum", säger fastighetsägaren.

Voltakorset i Västervik, vy från Stora torget.

Voltakorset i Västervik, vy från Stora torget.

Foto: Från bygglovsansökan

Västervik2023-10-20 11:30

Fastighetsägaren Anders Samuelsson har sökt bygglov för att göra om fasaden helt och hållet, ett arbete som han skulle vilja dra igång så fort som möjligt.

I så fall tror han att det skulle kunna vara klart redan i mitten–slutet på januari nästa år. Han vill passa på att göra det nu under lågsäsong, men han räknar samtidigt med att hyresgästerna ska kunna driva vidare sina verksamheter under tiden som ombyggnaden pågår.

Invändigt blir det också en del ombyggnad på plan två, där det för tillfället står tomt. Det var där som VT låg tidigare, innan flytten till Kvarngatan.

undefined
Voltakorset i Västervik, vy från Stora torget.

Anders Samuelsson räknar med att satsa 6–7 miljoner kronor totalt, både invändigt och utvändigt.

Han säger att han stod inför alternativet att antingen sälja fastigheten eller att göra i ordning den och driva den vidare. Något behövde i alla fall göras.

– Den är ju inte fin, säger han om byggnadens utseende i dag.

Han hoppas att få göra om fasaden så att det blir som på ritningarna.

– Jag tycker att det skulle bli ett lyft för centrum och för byggnaden och för torget.

undefined
Voltakorset i Västervik. Bilden visar entrén till leksaksaffären.

Ett frågetecken är dock att han har ålagts av miljö- och byggnadskontoret att göra en antikvarisk förundersökning. Han är lite orolig för att det skulle kunna påverka hans ombyggnadsplaner.

– Det kan ju sluta med att jag inte får göra det som jag har tänkt, säger han.

Han håller för närvarande på och försöker få tag på någon som kan göra den efterfrågade undersökningen, men hittills har det varit svårt att hitta någon som kan göra det redan i höst.

undefined
Voltakorset i Västervik, som det ser ut i dag, vid leksaksaffären.

Viktor Källgren jobbar med bygglov och antikvariska frågor på miljö- och byggnadskontoret. Han berättar att kravet på antikvarisk förundersökning har att göra med att den aktuella fastigheten ligger i centrala Västervik, som är av riksintresse för kulturmiljövården.

– Den här byggnaden är ganska speciell. Den är både älskad och hatad. Det är den enda funkisbyggnaden i centrum, av den karaktären, säger han.

Fastigheten är inte förklarad som byggnadsminne. Viktor Källgren vill i dagsläget inte uttala sig om byggnadens värde i sig, utan säger att det handlar om att den ligger i den miljö som den gör.

– Den ligger inom ett värdefullt bebyggelseområde. Vi vill veta att det inte förvanskar värdet på bebyggelseområdet, alltså kringliggande bebyggelse.

undefined
Voltakorset i Västervik, som det ser ut i dag, mot Stora torget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!