Förra året beskrevs veterinärbristen som akut och Lena Jakobsson, klinikchef för Distriktsveterinärernas mottagningar i Västervik och Vimmerby, ororade sig både för personalens mående och för de sjuka djuren som riskerade att bli utan vård.
Men i år är bemanningen mer stabil. Detta trots flera vakanser.
– Visst behöver vi fortfarande bli fler. Men det är ändå stor skillnad, vi kommer att ha en helt annan tillgänglighet den här sommaren, säger Lena Jakobsson.
Skillnaden är två nya fast anställda veterinärer, som började i höstas.
– Det är fantastiskt att äntligen ha bemanning. Vi rekryterade dem direkt från Polen, och de har funkat klockrent. De är jätteduktiga. Dessutom har vi klart med två semestervikarier i år. Båda nyutbildade som är klara med den kliniska biten och som jobbat som sköterskor tidigare, så de är inkörda i gänget. Jag ser verkligen fram emot den här sommaren.
För ett år sedan var Lena Jakobsson minst sagt bekymrad. Det gick inte att pussla ihop till tillgänglighet dygnet runt och läget var riktigt ansträngt.
I sommar kommer man att kunna erbjuda tillgänglighet för akut sjuka stordjur dygnet runt, hela sommaren.
Eftersom det geografiska området Distriktsveterinärerna täcker är stort fokuserar man i första hand på de djur som inte kan transporteras. Det betyder att smådjursägare får vara beredda på att åka längre för att få vård. Smådjursmottagningen i Vimmerby kommer att vara stängd veckorna 26-29 och smådjursmottagningen i Västervik veckorna 30-33. En modell som prövades förra året och inte lett till några starkare reaktioner.
– Jag tror folk förstår. Det är bara fem mil att åka, det är ändå närmare än att dra iväg till Linköping eller Kalmar. Att få tag på så mycket personal så vi kan bemanna två mottagningar på samma sätt som resten av året går inte. Vi är jätteglada att vi kan ha full snurr och riktigt bra verksamhet på ett ställe i taget, ur personalsynpunkt är det också bättre än att ha verksamhet som haltar.
– Vi har duktiga sköterskor som kan jobba väldigt självständigt bara vi har en veterinär i huset. Så vi kommer kunna hjälpa otroligt många fler smådjur också än föregående år.
Men trots klivet framåt kvarstår glappet mellan behov och resurser. Att möta trycket från alla som vill ha hjälp går inte.
– Behovet är enormt. Vi kan inte hjälpa alla när vi har så mycket turister och sommarboende.
Till hösten kommer Lena Jakobsson att försöka rekrytera ytterligare minst en veterinär till Västervik/Vimmerby, som liksom övrig personal kommer att få vara beredd att ambulera mellan de båda klinikerna efter behov.
Viktigast är, enligt Lena Jakobsson, att man hittar allroundveterinärer, som är beredda att både jobba med större djur som hästar och lantbruksdjur, som med smådjur.
Under en längre tid har det varit svårt att få nyutexaminerade veterinärer att vilja jobba med större djur, trots att behovet inom lantbruket har varit stort. Förklaringen ligger, gissar Lena Jakobsson, i urbaniseringen.
– Många i min generation är uppvuxna med mor- eller farföräldrar som bott på landet. Nu kommer många av de yngre studenterna från städer och de har kanske inte träffat på lantbrukets djur i någon högre grad förrän de börjar studera, gissar Lena Jakobsson.