Den 12 augusti kom domen från mark- och miljööverdomstolen som gav kommunfullmäktige i Västerviks kommun rätt: Man gjorde inte fel när man ändrade sig, från att först ha godkänt vindkraftsparken i Tribbhult till att något år senare lägga in sitt veto.
Domen väckte starka känslor.
– Alla är nog ganska lättade nu när det äntligen är över. Man känner sig ganska stärkt som medborgare när man bor i ett land där det går att överklaga och få rätt, sade Katja Göller, en av de närboende som kämpat mot etableringen.
Företaget som skulle driva vindkraftverken uttryckte istället oro för framtiden.
– Vi har arbetat i nio år med projektet och lagt tio miljoner kronor på det. Vi behöver ha en fortsatt dialog med kommunen om varför det har blivit så här, sade Jacob Norström, vd på Statkraft.
De 13 advokaterna skriver i tidningen Aktuell Hållbarhet att domen är ett exempel på att lagstiftningen kring vindkraftsetableringar inte är rättssäker. Kommunerna behöver inte motivera sig när de säger nej till ett vindkraftverk, och domen som rör Tribbhult ger dem rätt att ändra sig i ett sent skede.
Enligt advokaterna stod bristerna klara nästan med detsamma när lagen om det kommunala vetot infördes 2009. De citerar den dåvarande miljöministern Andreas Carlgren som 2010 uttalar oro för hur det kommunala vetot används.
Genom åren har det kommit förslag om förändringar av lagen från bland annat Energimyndigheten, Naturvårdsverket och en utredning, men inget har hänt.
I debattartikeln skriver advokaterna att mellan 2020 och 2022 stoppades 1 021 av 1 430 ansökta vindkraftverk genom det kommunala vetot.
I debattartikelns slutkläm skriver de 13 advokaterna:
– Lagen måste ändras. Kommunens beslut måste komma tidigt och det ska vara bindande genom tillståndsprocessen.
En av undertecknarna är advokat Pia Pehrson vid advokatfirman Foyen. Hon säger att hon fört debatt om lagen sedan 2010. I sitt arbete företräder hon företag inom energisektorn, bland annat när det gäller vindkraft.
Hon tycker att domen som rör Tribbhult är olycklig av flera skäl:
– Det som är extremt tråkigt är att det är högsta instans. Det går inte att gå vidare. Nu är det glasklart: Domstolen sade nej när företaget tog upp att det finns EU-direktiv som säger att man ska främja förnybar energi, och att man borde tolka den svenska lagstiftningen i ljuset av EU:s ambitioner.
Hon lägger till att det finns en EU-förordning som gäller som lag i Sverige om nödåtgärder för att påskynda utbyggnaden av förnybar energi:
– Men man kommer ändå fram till det här.
Pia Pehrson säger att oförutsägbarheten kommer att påverka viljan att investera i vindkraft.
– Vad en investerare, och våra klienter vill ha är förutsägbarhet: Att man vet att om man gör ett bra jobb, gör bra utredningar och pratar med kommunen i ett tidigt skede – då kommer det att räcka hela vägen. Så är det tyvärr inte nu. Det kan komma ett val emellan, eller hända saker och så blir det så här.
Kommunpolitikerna är ju den nivå som finns närmast dem som berörs av vindkraftsetableringarna. Hur stort inflytande ska kommunen ha?
– Det är en politisk fråga, men man kan vända på det: Man kan öppna en täkt eller gruva som också påverkar miljön och omgivningen. Då har enligt lag kommunen ett stort inflytande, men när det gäller just vindkraft så har kommunen allt avgörande. Hur blev det så? svarar Pia Pehrson.