Statkraft besvikna över vindkraftsdomen

Förutom att Statkraft är besvikna över domen som innebär ett slut på sin vindkraftssatsning i Tribbhult, så tycker Jakob Norström, vd för Statkraft Sverige, att det är en viktig fråga inför framtida projekt.

Jakob Norström, vd för Statkraft Sverge.

Jakob Norström, vd för Statkraft Sverge.

Foto: Statkraft

Västervik2023-08-18 18:00

– Det är en principiellt extremt viktig fråga. Det kommunala vetot behöver ses över, men också möjliga incitament för kommunerna – helt enkelt vad det finns för uppsidor i form av ekonomisk ersättning till kommunerna.

Han jämför med hur det ser ut i Norge, där kommuner som godkänner vindkraftsetableringar får en viss ekonomisk ersättning.

Projektet i Tribbhult, i närheten av Hjorted i Västerviks kommun, har pågått i nio år och hittills kostat omkring 10 miljoner kronor, berättar han.

Och det finns nu en stor oro inför vindkraftens framtid i Sverige.

– Vi behöver ha en fortsatt dialog med kommunen om varför det har blivit så här. Vi har säkert en del att lära. Och vi tittar på domen tillsammans med våra jurister och diskuterar konsekvenser för det specifika projektet internt.

– Om man lägger en massa hinder i vägen väljer kanske aktörer inom vindkraft att investera någon annanstans. Och vad gör det med Sveriges konkurrenskraft om vi inte får till tillräckligt med ny elproduktion och klarar av att möta efterfrågan på ny el?

Vad skulle krävas, vad skulle behöva hända, för att Statkraft ska återuppta arbetet med Tribbhult? Och hur ser ni på fler eventuella satsningar i Västerviks kommun?

– Vi tittar fortfarande på innebörden av domen tillsammans med våra jurister. Vi har gärna en dialog med kommunen, dels för att förstå och lära av Tribbhult, men också för att diskutera andra möjligheter.

Uppmärksammad dom

Gjorde politikerna i Västerviks kommun rätt när man ändrade sig om vindkraftsparken i Tribbhult?

I slutet av förra veckan kom mark- och miljödomstolen med en dom som väckt uppmärksamhet även på riksplanet.

En kommun har rätt att lägga in ett veto mot en vindkraftsetablering. Däremot var frågan om en kommun hade rätt att först ge ett klartecken, för att två år senare ändra sig. Det var precis vad Västerviks kommun hade gjort.

Mark- och miljödomstolen gav i sin dom Västerviks kommun rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!