Författaren Cecilia Anderssons skrivtips: "Bara ös!"

Många människor skriver och kanske drömmer om eget författarskap. Så var det inte alls för Cecilia Andersson.

"Det gäller att lägga tid på sitt intesse." Cecilia Andersson skrev in skrivtid i sin almanacka. Nu har hon påbörjat sin femte bok, men det kommer att bli en annan serie än Västerviksserien.

"Det gäller att lägga tid på sitt intesse." Cecilia Andersson skrev in skrivtid i sin almanacka. Nu har hon påbörjat sin femte bok, men det kommer att bli en annan serie än Västerviksserien.

Foto: Nathalie Chavez

Västervik2024-07-16 05:00

– Jag skulle ju bli tv-journalist.

Men istället för journalist så blev hon civilekonom och arbetade som redovisningskonsult på en redovisningsbyrå, innan hon startade eget konsultföretag. Nu är hon författare med eget förlag.

VT har tidigare skrivit om Cecilia, när hon precis hade debuterat med sin första bok i Västerviksserien.

undefined
Det var i den här fåtöljen som allt började. Cecilias spänningsroman "I vikens mörker" började ta form: "Jag satt i min fåtölj här i huset på Norrlandet, tittade ut genom fönstret och stoppade helt enkelt in en kvinna i min ålder i texten. Vad ska hon råka ut för? Hur ser det ut? Hur luktar det?.

 

undefined
Cecilia bor både i Västervik och Eksjö, men gillar miljöombytet. Hennes sambo driver eget företag i Eksjö

Så här i semestertider kanske många läsare funderar på ett sommarprojekt så VT passar på att ta reda på Cecilias bästa skrivtips.

Om man vill skriva en kriminalare, vad ska man tänka på då?

– Skriver man spänning så gäller det att plantera små trådar hos läsaren och inte vara för snabb med att tala om saker och ting. Kom också ihåg att plocka upp alla lösa trådar längs vägen.

För att få idéer och inspiration så tipsar Cecilia även om att läsa mycket, som rättsfall, artiklar i tidningar.

– Alla rättsfall är offentlig handling så det går att begära ut. Eller så har man kanske sett eller hört något. Sen är det bara att hitta på vad man vill ska hända.

Men oavsett genre så är det allra första att man måste ha ett sug, en önskan om att vilja skriva, tillägger hon.

– Har du en ide, en tanke eller en scen så kör igång, bara ös! 

Så här jobbar Cecilia ofta : När man skrivit ner en scen så behöver man backa: Vad måste ha hänt innan? Vad händer efteråt och med vem och varför?

– Men man får skriva hur man vill och hitta på precis vad man vill. Det är viktigt att man skriver det man vill skriva. Det utkristalliserar sig med tiden.

En skrivkurs är ett bra alternativ berättar Cecilia, där får man ett sammanhang. Det var den vägen som ledde in Cecilia på författarskapet. Även om hennes ursprungssyfte med kursen var att det skulle bidra till att bli ännu vassare på att hjälpa företag att skriva och marknadsföra sig.

– Man kanske känner sig vilsen i skrivandet, att hitta "huret", tekniken. Då är en skrivkurs bra.

undefined
Motivet till framsidan på debutromanen är fotat från klippan bakom Cecilia.
undefined
Cecilia med de tre böckerna i Västerviksserien. I vikens mörker, I höst kommer bok nummer fyra. "Jag kommer väl att redigera hela sommaren"

Vad gör man när allt går trögt i skrivandet?

– Oftast när det känns trögt för mig så är det att jag inte har riktigt koll. Det behövs kanske mer research. Exempelvis att jag behöver ta reda på hur det ser ut någonstans eller hur det låter när en bil krockar. 

Det handlade jättemycket om tid för Cecilia. Först tänkte hon varför lägga tid på nåt som inte ger något. Men när hon väl tog sig an sitt påbörjade alster så var manus klart på ungefär ett halvår.

– När man väl ramlar in i skrivandet, när man kommer underfund med att man är en skrivande person. Det är jätteroligt!

Cecilias skrivtips

• Avsätt tid - en kvart kan räcka, kontinuiteten är viktigare än tid per gång.

• Bara börja - antingen med en scen som du klurar på eller varför inte ett dokument där alla tankar samlas för att sedan sättas ihop.

• Vad hände sen, innan, under tiden, varför, vilka var där, hur gjorde de, hur luktade det, hur såg det ut osv osv - ställ dig de nyfikna frågorna du skulle vilja ha svar på som läsare. Svara på dem i din text.

• Fortsätt - igen och igen och igen och igen - det tar tid, massor av tid, men det är det värt och framför allt roligt!

• De dagar det går trögt att skriva så antingen får det vara så eller så lägg tid på research, ofta beror på trögheten på att man kanske inte har koll på det man skriver om. Men lägg tiden på skrivkopplade saker.

• Hitta ett syfte - det hjälper de gånger inte flytet finns där. Vem skriver du för, varför skriver du osv.

• Ta ditt skrivande på allvar, det intresset är lika viktigt som något annat.

• Strunta i om det är stavfel, knasig grammatik, att folk byter hårfärg och namn, i första steget är storyn viktigast INGET annat. Allt utom oskriven text går att jobba med/redigera.

• Gå en skrivkurs!

• Läs skrivböcker till exempel Kristina Ohlsons "Skrivboken" eller Stephen Kings "Att skriva".

• Skaffa skrivkompisar som begriper något.

• Läs mycket.

Karta: Norrlandet, Västerviks kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!