– Jag skulle ju bli tv-journalist.
Men istället för journalist så blev hon civilekonom och arbetade som redovisningskonsult på en redovisningsbyrå, innan hon startade eget konsultföretag. Nu är hon författare med eget förlag.
VT har tidigare skrivit om Cecilia, när hon precis hade debuterat med sin första bok i Västerviksserien.
Så här i semestertider kanske många läsare funderar på ett sommarprojekt så VT passar på att ta reda på Cecilias bästa skrivtips.
Om man vill skriva en kriminalare, vad ska man tänka på då?
– Skriver man spänning så gäller det att plantera små trådar hos läsaren och inte vara för snabb med att tala om saker och ting. Kom också ihåg att plocka upp alla lösa trådar längs vägen.
För att få idéer och inspiration så tipsar Cecilia även om att läsa mycket, som rättsfall, artiklar i tidningar.
– Alla rättsfall är offentlig handling så det går att begära ut. Eller så har man kanske sett eller hört något. Sen är det bara att hitta på vad man vill ska hända.
Men oavsett genre så är det allra första att man måste ha ett sug, en önskan om att vilja skriva, tillägger hon.
– Har du en ide, en tanke eller en scen så kör igång, bara ös!
Så här jobbar Cecilia ofta : När man skrivit ner en scen så behöver man backa: Vad måste ha hänt innan? Vad händer efteråt och med vem och varför?
– Men man får skriva hur man vill och hitta på precis vad man vill. Det är viktigt att man skriver det man vill skriva. Det utkristalliserar sig med tiden.
En skrivkurs är ett bra alternativ berättar Cecilia, där får man ett sammanhang. Det var den vägen som ledde in Cecilia på författarskapet. Även om hennes ursprungssyfte med kursen var att det skulle bidra till att bli ännu vassare på att hjälpa företag att skriva och marknadsföra sig.
– Man kanske känner sig vilsen i skrivandet, att hitta "huret", tekniken. Då är en skrivkurs bra.
Vad gör man när allt går trögt i skrivandet?
– Oftast när det känns trögt för mig så är det att jag inte har riktigt koll. Det behövs kanske mer research. Exempelvis att jag behöver ta reda på hur det ser ut någonstans eller hur det låter när en bil krockar.
Det handlade jättemycket om tid för Cecilia. Först tänkte hon varför lägga tid på nåt som inte ger något. Men när hon väl tog sig an sitt påbörjade alster så var manus klart på ungefär ett halvår.
– När man väl ramlar in i skrivandet, när man kommer underfund med att man är en skrivande person. Det är jätteroligt!