Nu är dödliga korsningen borta – kostade 20 miljoner

Tio år och ett dödsfall senare har olyckskorsningen med järnvägen mellan Ukna och Falerum, byggts bort. Notan landar på drygt 20 miljoner.

Den här bilden togs sommaren 2022, på järnvägskorsningen vid Svenserum. Förutom bommar har den också större utrymme där bilar och lastbilar kan stå innan man passerar järnvägen. Nu kan bilar åka på grusvägen hit, och slippa korsa Finntorpskorsningen.

Den här bilden togs sommaren 2022, på järnvägskorsningen vid Svenserum. Förutom bommar har den också större utrymme där bilar och lastbilar kan stå innan man passerar järnvägen. Nu kan bilar åka på grusvägen hit, och slippa korsa Finntorpskorsningen.

Foto: Victor Bomgren

Ukna2023-05-24 21:00

Sedan 2013 har tre allvarliga tillbud och två olyckor inträffat på den obevakade järnvägsövergången vid Finntorp mellan Ukna och Falerum. 

undefined
Sikten vid järnvägskorsningen i Finntorp, fotograferad 2022. En utredning efter dödsolyckan 2019 visade att tågets siktsträcka från kurvan var för kort, liksom utrymmet mellan väg och järnväg. Det är helt enkelt inte möjligt att köra så nära vägen man behöver för fri sikt, utan att blockera spåret.

Den 25 januari 2013 passerade en lastbil tätt framför tåget. 

Den 22 februari 2015 körde ett tåg på en traktor med snöplog. Det var Tommy Uppsale som satt i traktorn

– Korsningen är totalt livsfarlig. Det är bara tur att det inte har hänt mer där, sa han 2021.

Den 27 januari 2018 var en bil nära att bli påkörd. 

Den 7 april samma år var ett tåg återigen nära att köra på en bil.

Den 23 januari 2019 körde ett 79 ton tungt tåg in i en bil i knappt 100 kilometer i timmen. 

Föraren, en man i 30-årsåldern, omkom. 

Niklas och Jeanette Walter bor precis vid olyckskorsningen. De var hemma när olyckan skedde 2019. 

– Klockan 15 varje dag kommer det ett tåg. Det är ungefär när jag brukar komma hem med barnen från dagis. Då kör man väldigt sakta, berättade Jeanette förra året. 

undefined
Snöröjaren Tommy Uppsale blev påkörd i sin traktor vid Finntorps plankorsning 2015. Han beskriver korsningen som livsfarlig: Eftersom marken lutar, kan bilen vid halka glida ner mot spåret - men stannar man längre upp i backen ser man inte tåget.

En utredning efter dödsolyckan visade att tågets siktsträcka från kurvan var för kort. Likaså var utrymmet mellan väg och järnväg för kort. 

Det är helt enkelt inte möjligt att köra så nära vägen man behöver för fri sikt, utan att blockera spåret. 

I mars 2022 började Trafikverket bygga en grusväg parallellt med järnvägen och Uknavägen, bort till överfarten vid Svenserum ungefär 1,5 kilometer närmare Falerum. Där finns både bommar och ett längre utrymme mellan väg och järnväg. 

– Det är öppet för bilar att köra där nu, berättar Diana Pallant. 

undefined
Familjen Walter bor precis intill Finntorpskorsningen. Trafikverkets arbete med att bygga bort korsningen och dra en grusväg till den säkrare korsningen i Svenserum, som inleddes 2022, var efterlängtat.

Hon är åtgärdsbeställare på Trafikverket. Hon berättar att den nya vägdragningen föregicks av ett sort utredningsarbete. Många parter – Trafikverket, länsstyrelsen, markägare – skulle samsas om en åtgärd.

– Samtidigt är det ganska svår terräng, konstaterar hon. 

undefined
Järnvägskorsningen i Finntorp, fotograferad 2022.

Lite efterarbete återstår och totalkostnaden är inte fastställd. Men för både Finntorp, och den närliggande korsningen Gruvdalen där man gjort flera siktförbättrande åtgärder, är notan uppe i 20,5 miljoner. 

Trots att den planerade kostnaden var 15 miljoner kronor är det inget särskilt som fått kostnaderna att dra iväg. Arbetet har helt enkelt blivit mer omfattande än man räknade med. 

Det är ganska få personer som kör där. Är det värt kostnaden? 

– Frågan blir då hur mycket det är värt att skydda ett liv, säger Diana Pellant, och hänvisar till dödsolyckan 2019. Hon fortsätter: 

– Jag har alltid tyckt att Finntorp är en av de farligaste korsningarna vi har. Det är skönt att bli av med den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!