Dovhjortarnas aptit kostar honom 300 000 kronor per år

Håkan Svensson brukar flera fält runt Tyllinge. Där har ett nytt projekt startat, för att visa i siffror vad viltskadorna kostar varje år.

Håkan Svensson, Stefan Johansson och Elin Carlsson ser hur mycket mer gräs det är inne i buren än utanför.

Håkan Svensson, Stefan Johansson och Elin Carlsson ser hur mycket mer gräs det är inne i buren än utanför.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Tyllinge2022-09-23 06:00

Vi har tidigare berättat om hur Håkan för några år sedan satte upp en bur med grindar mitt i fältet, för att se hur stor skillnad det blev där hjortarna kom åt och där de inte kom åt.

Håkan, som bor i Dalhem, arrenderar även en hel del åkermark i Tyllinge, som ligger i nordvästra delen av Västerviks kommun. Där är det väldigt gott om dovhjortar.

Nu har LRF tillsammans med Hushållningssällskapet startat ett treårigt projekt för att kunna slå fast exakt hur stort skördebortfall det blir på grund av hjortarna. Totalt 15 burar har placerats ut på den mark som Håkan brukar i Tyllinge.

undefined
Håkan Svensson står i begrepp att så det vete som han ska skörda nästa år. Men han får räkna med att hjortarna tar 40 procent.

Stefan Johansson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet, förklarar varför alla burarna har placerats ut hos bara en person:

– Vi vill kunna se hur det blir totalt på gården.

Eftersom det ska vara objektivt, har inte Håkan fått bestämma var burarna ska stå.

– Det ska inte ta hänsyn till var det tidigare har varit skador, säger Stefan.

LRF har placerat ut burarna, och Hushållningssällskapets personal skördar: en kvadratmeter inuti buren och en kvadratmeter utanför, alltid fem meter söder om buren.

undefined
Håkan harvar fältet inför höstsådden, och kan bara hoppas att hjortarna inte äter upp för mycket nästa år.

Vi går tillsammans bort till en bur som står på en vall nära ett bostadshus. Det är tveksamt om det ska gå att ta en andraskörd där. Gräset utanför buren är bara tio centimeter, mot 30 innanför. Så hårt har hjortarna betat.

Elin Carlsson är nyanställd växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet. Hon har bara hunnit jobba två veckor när vi träffas, men hon har redan hört talas om problemet med dovhjortarna på flera ställen.

– Det måste göras något, konstaterar hon.

Burarna kom på plats den 30 mars. När skördesäsongen nu snart är slut – eventuellt blir det en andra vallskörd i oktober, men det är alltså osäkert – kan året viltskador summeras: 31 procent bortfall på vallarna, 40 procent på höstvetet och 45 procent på höstrågen.

Var siffrorna som du trodde, Stefan?

– Det var nog lite värre faktiskt, säger han.

Omräknat i pengar betyder det att Håkan förlorar runt 300 000 kronor per år, på grund av dovhjortarna.

– Av fem ton spannmål, så snor de två. Vilket företag skulle vilja ha sådana inbrott? undrar han.

Samtidigt som viltskadorna har ökat, har det blivit allt dyrare för honom att bruka jorden, eftersom bland annat gödningsmedel har stigit så mycket i pris.

– Vem ska betala dovhjortarnas mat? frågar Stefan.

Karta: Tyllinge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!