Därför har föräldrarna valt bort förskolan i Totebo

Bara ett av sex barn i Totebo med omnejd var inskrivna på ortens förskola i höst. Föräldrar som VT har pratat med beskriver ett långvarigt missnöje med verksamheten – som gjort att de till slut flyttat sina barn.

Föräldrarna Emma och Albin har valt att flytta sitt barn från förskolan i Totebo till en förskola i Vimmerby.

Föräldrarna Emma och Albin har valt att flytta sitt barn från förskolan i Totebo till en förskola i Vimmerby.

Foto: Caroline Petersson

Totebo2024-09-20 20:00

För bara ett drygt år sedan var 11 barn inskrivna i Totebos förskola. När höstterminen inleddes var bara ett kvar. Vad beror det plötsliga tappet på?

Vi försöker besvara frågan – och får olika svar. Delvis handlar det om att ett antal barn börjat skolan. Men det finns fortfarande sex barn i förskoleåldern i upptagningsområdet, enligt kommunens siffror, och av olika skäl är det alltså bara ett av dem som går på ortens förskola. Två av dem är riksdagspolitikern Tomas Kronståhls barn, som går i Hjorteds förskola av praktiska skäl. 

Men efter den första publiceringen får vi reaktioner från flera håll. Vi har kontakt med fem olika familjer i Totebo med omnejd som samtliga vittnar om ett långvarigt missnöje med förskolan. Två av dem har fortfarande barn i förskoleåldern, men har flyttat dem till andra förskolor. 

Ytterligare en förälder har barn som ännu inte börjat förskolan, men överväger att välja en förskola i grannkommunen. 

undefined
Föräldrarna Emma och Albin har valt att flytta sitt barn från förskolan i Totebo till en förskola i Vimmerby.

Emma Oscarsson och Albin Engström i Yxered hade sin fyraåring på förskolan fram tills för några veckor sedan. Nu skjutsar de i stället sonen till en förskola i Vimmerby. Delvis är det för att få vara i en större barngrupp. Men det handlar också om en mängd incidenter genom åren, och att de upplevt att personalen haft ett kontrollerande sätt mot föräldrarna. 

När de tagit upp problemen med rektorn känner de inte att de fått gehör. Rektorn tar alltid personalens parti, menar de, och inget de tagit upp har förändrats. 

Att förskolan inte har några utbildade förskollärare har också spelat in. 

– Det ska ju inte bara vara barnpassning, det är ju en utbildning för barnen som vi betalar för, säger Albin. 

undefined
Det finns sex barn i förskoleåldern i Totebo, men bara en av familjerna valde Totebos förskola. Här är lillebror till ett av barnen, som ännu är hemma med sin mamma.

Fanny Spets i Totebo har en liknande berättelse. Två av hennes barn gick på Pandan fram tills för ett år sedan. Då valde hon att flytta dem till Hjorted, åtta kilometer bort. Fanny berättar att personalen återkommande uttryckte åsikter om vilka tider barnen var på förskolan, och kunde ringa och be henne hämta barnen utan någon för henne rimlig anledning. 

Hon berättar också att det kunde gå dagar utan att barnen fick vara utomhus. Ville de springa av sig hänvisades de till gympasalen. 

– Detta är något vi tog upp med rektorn massor med gånger. Hon säger att hon förstår och hör vad vi säger, men sen händer ingenting.

Föräldern Josefine Nilsson, också hon boende i Totebo, tog beslutet att flytta barnen från förskolan för några år sedan. Även hon beskriver ett kontrollerande sätt mot föräldrarna, som bland annat tog sig uttryck i att barnens vistelsetider ifrågasattes. 

Josefine kände sig ofta misstänkliggjord som förälder – vilket påverkade henne psykiskt. 

– Det var skitjobbigt, som psykisk terror.

undefined
Förskolechefen Christine Andersson.

När vi når förskolechefen Christine Andersson på telefon känner hon bara igen delar av kritiken. Men hon vet att flera av föräldrarna önskat ett större sammanhang för barnen, och att vissa haft åsikter om undervisningskvaliteten. 

– Det är också något som vi på förvaltningen är medvetna om. Vi har inte lyckats rekrytera förskollärare och det är en brist som vi varit öppna med och jobbat för att kompensera på olika sätt. Förskolan har samarbetat med andra förskolor i närområdet för att ge en bra undervisning.

Att så många i Totebo valt en annan förskola eller flyttat sina barn från förskolan är det något som ni på förvaltningen reagerat på? Har ni tänkt att det behöver utredas?

– Allt är ju relativt. Man behöver titta på hur många det är som faktiskt bytt, och det är egentligen inte mer än en handfull. Det händer att man väljer att byta och om det är för många tittar vi närmare på det. I det här läget har vi inte bedömt det som nödvändigt.  

Flera föräldrar beskriver att personalen på förskolan haft åsikter om vilka tider barnen bör vara där. Det är inget pedagogerna generellt ska ha synpunkter på, även om de i vissa fall kan är befogat att ha en dialog med föräldrarna, enligt Christine Andersson. Det kan till exempel handla om att man har svårt att få ihop bemanningen, eller att man ser att ett barn inte mår bra. Men det är föräldrarnas arbetstider som avgör vilka tider barnen är på förskolan. Att höra av sig och be en förälder hämta tidigare utan en rimlig orsak är inte okej. 

– Det är inget som jag känner till att det hänt, men det är absolut inget arbetssätt vi ska ha.

undefined
Förskolan Pandan i Totebo har bara ett barn inskrivet i höst.

Föräldrarna berättar att de tagit upp problem under många möten med rektorn, men att inget förändrats. Är det här inte sådant som behöver föras vidare till förvaltningschefen? 

– Det är lite olika. I vissa frågor blir jag involverad men inte i andra. Det beror lite på i vilken kanal frågan har väckts. Däremot har vi avslutningssamtal med de som valt att sluta. Då har jag fått till mig att det handlat mycket om undervisningskvaliteten, eller att man velat att barnen ska få fler kompisar.

Lena Karlsson är rektor för förskolan i Totebo. Hon tillbakavisar kritiken om att hon inte skulle ha lyssnat på klagomål från föräldrarna. 

– Om det har varit något som hänt, då har jag alltid tagit tag i det, och lyft det med pedagogerna. 

När det finns ett sådant här missnöje från föräldrar, och flera barn flyttas från förskolan kan det vara anledning att ha någon typ av stormöte för att reda ut eventuella konflikter och missförstånd? 

– När vi har kallat till föräldramöten kommer det inte mycket folk i alla fall. Och det du har lyft är, som jag ser det, sådant som hände en tid tillbaka. 

undefined
Av de föräldrar som VT pratat med vittnar alla om ett missnöje med verksamheten i Totebo, eller att de hört negativa saker som gör att de inte vill ha barnen där.

När det gäller att barnen inte skulle ha fått gå ut varje dag – något som flera föräldrar som VT pratat med har tagit upp – ska det enligt Lena Karlsson ha varit en fråga som togs upp på möten. 

– Det som sades då var att det var ett missförstånd och att pedagogerna visst var ute med barnen minst en gång per dag.

Lena Karlsson konstaterar samtidigt att hon ansvarar för fyra förskolor och därför "inte kan vara på plats varje minut" – men att hon litar på sina pedagoger. 

Förskolechefen Christine Andersson uppger att praxis i kommunens förskolor är att gå ut med barnen minst 1–2 gånger om dagen. 

Vilket ansvar har rektorn och förvaltningen att agera när det skär sig mellan pedagoger och föräldrar? 

– Man har ett stort ansvar i ett sådant här läge, och jag vet att det har pågått ett aktivt arbete för att stärka pedagogerna på olika sätt, säger Christine Andersson.

Av de föräldrar vi pratat med finns från samtliga en önskan att ha kvar förskolan – men att den måste fungera bättre för att de ska vilja ha sina barn där. Att skjutsa barnen till olika förskolor, både innanför och utanför kommunens gränser, gör vardagslogistiken svårare att få ihop. 

Vi träffar också Amanda Engström i Yxered, som har en son på sju månader. Hon och partnern står just nu i valet och kvalet om vilken förskola de ska sätta honom på kö till. Å ena sidan ser Amanda vikten av att ortens förskola finns kvar, för att barnfamiljer ska vilja bo och flytta till trakten. Om sonen gick i Totebo skulle det vara lättare att få ihop vardagspusslet. 

Å andra sidan har hon hört så mycket negativt om förskolan att hon tvekar till att sätta sonen där.

– Jag känner att det är dumt att chansa. Det lutar åt att det blir någon annanstans.         

undefined
Förskolan Pandan i Totebo.
undefined
Föräldern Amanda Engström vill egentligen ha förskolan i Totebo kvar, men överväger ändå att ställa sonen på kö till en annan förskola.

 

undefined
Amanda Engström har en sju månaders son. Hon har inte bestämt om han ska gå på Totebos förskola eller någon annanstans, men det lutar åt att det inte blir i Totebo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!