Ett enda barn inskrivet på förskolan i Totebo

Bara ett barn är inskrivet på förskolan Pandan i Totebo i höst. Men det är inte aktuellt att stänga förskolan i nuläget.

Förskolan Pandan

Förskolan Pandan

Foto: Ellinor Ljung/arkiv

Totebo2024-09-11 16:00

För ett drygt år sedan, när VT sammanställde läget på kommunens förskolor, hade förskolan Pandan 11 inskrivna barn. När vi tar del av en rapport från förvaltningen från i somras är det bara tre barn inskrivna på förskolan. Men den hotas inte av nedläggning, enligt Andreas Billtorp – som förra hösten var en av de politiker som gick emot tjänstemännens förslag om att lägga ner ett antal mindre förskolor på landsbygden.

– Vi ska inte lägga ner något permanent, och det finns inga förslag på att stänga, men det blir ett bekymmer med den pedagogiska verksamheten. Det här är något vi pratar om i politiken, dels inom majoriteten men också med oppositionen. 

undefined
Moderate Andreas Billtorp är barn- och utbildningsnämndens ordförande och var med och såg till att samtliga små förskolor räddades från nedläggning förra hösten. På frågan om det var rätt beslut - i ljuset av elevantalet i höst - svarar han att han står bakom beslutet än idag, då det handlar om helheten på orten.

För att täcka upp för de intäkter små förskolor "missar" i och med att man bara får elevpeng för de inskrivna barnen, och höja den pedagogiska kvaliteten, delar kommunen i höst ut extra strukturbidrag till de minsta förskolorna. Pandan får drygt 300 000 av extrapengarna. Utöver det tillkommer det ordinarie strukturbidraget. 

Är det försvarbart att ha en förskola med så få barn, samtidigt som många förskolor i staden har väldigt stora barngrupper? 

– Det är fortfarande tryggt och bra för barnen, men det blir en utmaning med läroplanen, att få till utbytet mellan kollegorna och samspelet mellan barnen. Och det är klart att när det är så få och det samtidigt är många inne i stan, då blir det en snedfördelning mellan stad och land, säger Andreas Billtorp. 

Han säger samtidigt att man gjort stora satsningar även på de större förskolorna. Bland annat får förskolorna Tallen, Björken och Solkullen 700 000 kronor extra i budgeten för att förbättra arbetet med de barn som behöver särskilt mycket stöd. 

– Vi försöker få till en balans. 

Var går gränsen för hur få barn det kan vara på en förskola? 

– Där måste jag få återkomma. Jag kan ha en personlig gräns, men det handlar om att vi i politiken, även tvärpolitiskt, måste komma överens om vad som är för litet. Det har vi inte gjort ännu. 

Efter intervjun får vi kontakt med förskolechefen Christine Andersson. Hon uppger att antalet inskrivna barn nu är nere på ett. Hon har inte tid att höras på telefon men bekräftar per mejl att det blir en utmaning att leva upp till kraven i läroplanen. "Just nu pågår det ett arbete där vi tittar på hur vi ska kunna erbjuda en så god utbildning som möjligt för barnet. Jag berättar gärna mer om våra planer framöver", skriver hon. 

Hon berättar också att befolkningsprognosen pekar på att antalet nyfödda barn i området kommer vara på en låg nivå de närmaste åren och att det betyder att man kommer erbjuda förskola för ett litet antal barn i Totebo.  

När vi har kontakt med Andreas Billtorp igen är han också informerad om läget. Det förändrar inget för stunden, säger han, även om situationen är "mycket utmanande för verksamheten". Han har en dialog med förvaltningen om hur det ser ut på kort och längre sikt kring befolkningsutvecklingen, och hur man får en så bra vistelse som möjligt för barnet som är kvar. 

– De brukar vara duktiga på att lösa samarbeten med andra förskolor. 

Om även det här barnet flyttas till en annan förskola pausas verksamheten då? 

– Då blir det lite som man gör i en stad när det är lite barn på en förskola och man bommar igen en avdelning. Det blir ju lite speciellt när det är på en liten ort, men finns det inga barn har man förstås ingen verksamhet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!