För några dagar sedan berättade vi om företagaren Stefan Erixon som hittat en tomt i anslutning till befintlig företagsmark i utkanten av Piperskärr.
Kommunen sade nej. Det vägde tungt att många boende i området sade nej till en nybyggnation.
En av grupperna som sade nej vill förtydliga sin åsikt:
– Det kan framstå som att vi bara säger nej till att låta en småföretagare växa. Det är viktigt att man förstår hur det ser ut härute, säger Bengt Persson, en av representanterna för samfällighetsföreningen.
Sjöshult byggdes en gång i tiden som ett fritidshusområde. Med tiden har många av husen övergått till att bli åretruntboende. Utanför Bengt Perssons hus har vi utsikt ner mot havsviken Gudingen.
När man tar sig till Sjöshult passerar man området med industrifastigheter. Bland annat det före detta stenhuggeri där företagaren Stefan Erixon har sin nuvarande verksamhet, och den tomt dit han vill flytta. Tomten ligger i utkanten av området, och är i dag naturmark. Det vägdes in i kommunens nej att naturmark skulle tas i anspråk.
Till historien hör att Sjöshults samfällighetsförening och andra boende haft synpunkter på hur några av industritomterna skötts. Det har ingen betydelse i det här fallet säger man.
– Det är inte en fråga om personer, säger Klaus Rosinski, som sitter i samfällighetens styrelse.
Stefan Erixon har i bygglovsansökan beskrivit en jämförelsevis blygsam industriverksamhet. Han jobbar i dag ensam. Bygglovet rör en byggnad på 120 kvadratmeter. Till VT framförde han att den skulle ligga intill de befintliga industrifastigheterna. Det skulle inte bli någon nämnvärd ytterligare påverkan på de närliggande fastigheterna menade han.
Samfällighetens representanter tycker ändå att det vore klokt, att som kommunen skrev i sitt beslut, utreda konsekvenserna i ett detaljplanearbete: Vilken verksamhet ska vara tillåten på tomten?
Helst vill de inte ha någon industriverksamhet på tomten alls. Börje Celinder, sekreterare i samfällighetens styrelse, räknar upp hur det byggts nytt i området kring Piperskärr.
– Då är det inte rätt att låta ett industriområde växa mitt i allt.
De konstaterar visserligen att det finns exempel i tätorter med småindustri och bostäder som ligger nära varandra, men de tycker att när man bygger nytt så borde man kunna hålla det mer åtskilt.
– Kommunen borde kunna erbjuda en tomt på annat håll, säger de.