Företagare besviken på stopp för nybygge

Företagaren Stefan Erixon är besviken på Västerviks kommun som säger nej till hans planer att bygga nytt utanför Piperskärr.

I verkstaden utanför Piperskärr tillverkar Stefan Erixon bland annat eldgaller. Det börjar bli trångbott...

I verkstaden utanför Piperskärr tillverkar Stefan Erixon bland annat eldgaller. Det börjar bli trångbott...

Foto: Ulrik Alvarsson

Piperskärr2021-08-06 18:00

I en byggnad som en gång i tiden varit stenhuggeri håller Stefan Erixon till och tillverkar smidesartiklar under varumärket Green Roster.

Det började med eldgaller, men sedan har sortimentet vuxit.

– Det senaste är ett utekök för tillagning över öppen eld. Det är ju väldigt populärt just nu, säger Stefan.

På honom låter det som att det rullar på rätt bra. Med ett undantag: Lokalerna. Det börjar bli trångbott. Dessutom har det sina sidor att som i dag ha sin tillverkning på en plats, och kontoret hemma.

– Det blir mycket plock. Därför har jag letat efter något nytt rätt länge, säger Stefan.

Tanken har varit att hitta en billig tomt, och att försöka bygga billigt med stor egen arbetsinsats. Den billiga tomten dök upp alldeles i närheten.

När han kontaktade kommunen för att få ett förhandsbesked på om ett bygglov var möjligt lät det först positivt, säger han.

– Jag fick intrycket att det svängde när det kom in yttranden från grannarna.

När beslutet fattades togs yttranden in från närboende i området, men även från kommunstyrelsens förvaltning.

Många boende i Lofta-Gröndalsområdet vill inte att industrifastigheterna blir fler. Man säger att det leder till tung trafik. Några fastigheter på området har i flera år kritiserats för att vara skräpiga.

Kommunstyrelsen är heller inte odelat positiv till att den i dag obebyggda tomten bebyggs med en industribyggnad. Omgivningen är attraktiv för bostäder. Om den industriella verksamheten i området växer kan det leda till konflikter.

Miljö- och byggnadsförvaltningens beslut blev ett negativt förhandsbesked. Man menar att det krävs ett detaljplanearbete för att gå igenom framtida konsekvenser.

– Det här handlar om etablerande av en ny industritomt i anslutning till befintliga industritomter, men i vad som idag är naturmark, skriver Lars Kåremyr, på miljö- och byggnadsförvaltningen.

Resultatet blev en besvikelse för Stefan Erixon, som vid det laget hunnit lägga strax över 13 000 kronor på tillståndsprocessen.

Han har svårt att se att hans lilla industrilokal, på cirka 120 kvadratmeter, skulle komma i konflikt med bostadsbebyggelse. Han visar oss hur platsen ser ut.

– Byggnaden skulle ligga där. Mellan en bilskrot och en telemast, säger han.

Än är inte sista ordet sagt. Stefan Erixon är inställd på att överklaga ärendet till mark- och miljödomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!