– Det är ett gammaldags, traditionellt sätt att behandla golv, säger finsnickaren Pär Jonsson från Odensvi snickeri och inredning, som leder arbetet.
Golvet är kilsågat grangolv, även det en gammal metod för golvläggning. Då sågas plankorna i en kil, för att så mycket som möjligt av trädet ska kunna användas, och sedan läggs golvet med varannan planka uppåt och varannan nedåt.
– Det är lite som att lägga pussel. Resultatet blir jättehäftigt. Många väljer den här typen av golv till sina privatbostäder, men då handlar det kanske om ett rum. Här är det över 300 kvadratmeter, säger Pär.
Men utan församlingen och bygdens samlade krafter hade det varit svårt. Lineoljesåpningen ska göras i fem lager och det måste gå ett dygn mellan varje. Så sedan i fredags har det varit full fart i kyrkan, när volontärer hjälpt till med att skura.
– Det är jätteroligt! Och ju mer kunskap vi får desto fortare går det. Nu ska jag hem och skura med linolja därhemma, säger Monica Wallgren, som bor i trakten och därför har engagerat sig i arbetet med kyrkan.
Ingela Pettersson jobbar i vanliga fall med kyrkans barn- och ungdomsverksamhet, men är också kyrkvärd här i Hallingeberg. Hon har organiserat mycket av de frivilliga insatserna.
– Det har inte varit några problem alls att få folk att hjälpa till, de har anmält sig frivilligt.
Den här gången är det halva kyrkgolvet som ska såpas, och förra omgången var det den andra halvan, samt sakristian.
– Då var vi ännu fler, det var barn och vuxna i alla åldrar som hjälptes åt.
Kyrkan stängde för renovering redan i januari 2021. Den var svårt drabbad av hussvamp och mögel som hade bekämpats med starka kemikalier, som visat sig vara både miljö- och hälsofarliga.
Och under renoveringens gång bestämde sig länsstyrelsen för att göra en arkeologisk utgrävning på platsen, för att leta efter spår av den gamla medeltida kyrkan.
Nu planeras återinvigning den 9 april och förutom det nya kyrkogolvet har sakristian byggts om och byggts ut. Dessutom har kyrkan fått bergvärme och utrustats med ny teknik. Under renoveringen hittades ett meddelande från en tidigare renovering, och en ny tidskapsel har lags ner.
Kyrkbänkarna har fått en mjuk, honungsgul nyans och konservatorer från länsmuseet i Linköping har restaurerat målningarna på altare, predikstol och orgelläktare.