Det berättar Annika Deltin, fastighetsansvarig i Södra Tjusts pastorat.
Som vi berättat om i tidigare artiklar pågår en omfattande renovering och ombyggnad av de invändiga delarna av 1700-talskyrkan i Hallingeberg. Och i samband med detta har länsstyrelsen uppdragit åt arkeologer att genomföra en enklare utgrävning av kyrkorummet.
Än är utgrävningsarbetet inte klart – men redan nu har man hittat flera spännande spår och föremål som kan ge möjliga svar på frågor om "när", "var" och "hur".
Rikard Hedvall är arkeolog och på plats i Hallingeberg. Han berättar att man bland annat hittat en gravkammare nedgrävd i backen under den nuvarande kyrkan, ungefär två och en halv gånger två meter stor.
Detta och ytterligare fynd vittnar om att en medeltida kyrka legat på exakt samma plats där den nuvarande kyrkan, byggd 1760, ligger.
Inte så konstigt kanske, med tanke på läget uppe på höjden med hisnande vackra vyer över det omgivande landskapet.
När vi tittar förbi en solig tisdag i mars ligger massiva träbjälkar av olika träslag staplade på varandra utanför kyrkporten, liksom en jättehög med stenar som grävts upp.
– Hallingebergs medeltida kyrka var byggd av trä. Därför letar vi efter stensyllarna som kan berätta exakt var kyrkan låg och hur stor den var, säger Rikard Hedvall.
Han förklarar att material från medeltida kyrkor ofta återanvänts till de nyare kyrkobyggnaderna.
Gamla takstolar kan ha blivit golvreglar i den nya kyrkan. Och liknande.
– Vi har hittat olika typer av golvreglar i golvet, bland annat av ek och furu, sannolikt från olika tidsepoker. Förhoppningen är att något av detta skulle kunna vara återanvänt från den äldre kyrkan, säger han.
Nu har prover av träet skickats till Geologiska institutionen för en dendrokronologisk analys.
– Dendrokronologi är en metod för att datera trä med hjälp av dess årsringar.
– I bästa fall kan vi den vägen få klarhet i när den gamla medeltida kyrkan byggdes.
Han berättar att man i samband med att golvet skulle bytas i Gårdby kyrka på Öland fann rester av den första medeltida kyrkans takstolar i den nuvarande kyrkans golv. Trävirket kunde dateras till 1120-talet och visar därmed att kyrkan var en av de äldsta på ön.
Dateringen kunde göras tack vare den dendrologiska undersökningen.