Dubbla vargobservationer – djurägare uppmanas göra extrakollar

I måndags fotograferades en ensam varg som kom gåendes längs ett staket norr om Odensvi. På torsdagskvällen syntes vargen igen i närheten.

Här är bilden på den varg som sågs springandes norr om Odensvi.

Här är bilden på den varg som sågs springandes norr om Odensvi.

Foto: Privat

Odensvi2024-08-15 11:52

Måndagens observation gjordes i Näringe vid sjön Tynn, och lades upp i appen Scandobs. Roger Lundberg, länsstyrelsens kvalitetssäkrare, har sedan bekräftat att det verkligen rörde sig om en varg.

Den som har tagit bilden på vargen säger till oss att hen inte är förvånad över att få se varg i området, eftersom det har varit vargangrepp där.

På andra sidan sjön, vid Mulestad, dödades tre får av en varg innan midsommar.

På torsdagskvällen kom en ny observation av vargen, några kilometer österut nära vägen mellan Odensvi och Dalhem. På bild syns ett djur på långt avstånd. Roger Lundberg bekräftar att det rör sig om en varg, i ett sms till redaktionen. Förutom bilden har han sett en film från platsen som stärker hans övertygelse.

"Djurägare uppmanas att ha tätare kontroller på sina djur och anmäla direkt vid ett eventuellt angrepp", skriver han vidare.

Han ber de som ser vargen att direkt rapportera det i appen Scandobs.

I mitten på juli berättade vi att förvaltningsrätten säger nej till skyddsjakt på den varg som vid två tillfällen, den 6 och 14 juni i år, dödade får i Västerviks kommun.

Detta beslut överklagades sedan av länsstyrelsen den 24 juli, men i början av augusti meddelade länsrätten att man inte gav dem prövningstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!