Nej till skyddsjakt på varg överklagas av länsstyrelsen

Vad är allvarlig skada, när det gäller angrepp av varg? Det vill länsstyrelsen veta. Därför överklagar man avslaget på skyddsjakt.

Länsstyrelsen vill få fastslaget vad som är allvarlig skada, när det gäller vargangrepp.

Länsstyrelsen vill få fastslaget vad som är allvarlig skada, när det gäller vargangrepp.

Foto: Mikael Strand/Fredrik Sandberg

Västervik2024-07-24 16:22

I mitten på juli berättade vi att förvaltningsrätten säger nej till skyddsjakt på den varg som vid två tillfällen, den 6 och 14 juni i år, dödade får i Västerviks kommun.

Ett av argumenten i domen är att länsstyrelsen inte på ett tillräckligt tydligt sätt har visat hur skyddsjakten skulle kunna förhindra allvarlig skada.

Rätten skriver också att det finns risk att den varg som skjuts är genetiskt värdefull.

Efter domstolens besked pratade vi med Fredrik Ustrup, som är chef på länsstyrelsens djurenhet. Han visste inte då om de skulle överklaga.

Men det vet han nu. De överklagar. I ett pressmeddelande skriver länsstyrelsen att det behöver klargöras "var gränserna går för skyddsjakt, när det gäller vandringsvargar i tamdjurstäta områden i södra Sverige".

– Det är viktigt med en rättslig vägledning, även om vi inte får prövningstillstånd eller det går vår väg. Sedan är det begreppet allvarlig skada som vi inte är överens med förvaltningsrätten om. Vi anser att upprepade angrepp av varg är allvarlig skada, säger Fredrik Ustrup i en kommentar till oss.

undefined
Länsstyrelsen vill få fastslaget vad som är allvarlig skada, när det gäller vargangrepp.

Den instans som länsrätten överklagar till är kammarrätten i Sundsvall. Där krävs det först prövningstillstånd, för att ärendet ens ska tas upp för behandling.

Om länsstyrelsen får prövningstillstånd, blir det sedan en ny väntan på själva beslutet: skyddsjakt eller inte.

Sammanlagt fem får dödades eller var så skadade att de fick avlivas vid de båda vargangreppen i Västerviks kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!