Det rör två grävningar utanför Loftahammar, i Hulöhamns naturreservat och Vindåsens naturreservat.
De hade av länsstyrelsen fått dispens att framföra fordon och gräva ner en kabel i de två områdena, men när länsstyrelsen i september kontrollerade arbetet på plats ser de att företaget inte följt villkoren.
"...schakta och förlägga markkabel på en sträcka som inte omfattades av ovan nämnda dispens", skriver rätten i sin dom.
Brottstiden är satt till juni-augusti 2023.
Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö menar att det är företaget som brustit i sina tillsyns- och kontrollrutiner, och dömer ut ett strafföreläggande på 25000 kronor i företagsbot.
Företaget har accepterat strafföreläggandet och betalade under torsdagen, berättar kammaråklagare Christer Forssman.
På grund av förundersökningssekretess kan han inte uttala sig om det pågår fler dylika processer mot företaget från Västerviks kommun. Däremot tror han inte att det väckts något åtal mot företaget, det borde han ha känt till.
När det handlar om företag kontra privatperson, i såna här fall, är det dock en relativt lång preskriptionstid, vilket gör att den som vill ta strid har fem år på sig.
Vi har tidigare skrivit om just fibergrävningarna i Hulöhamn, och de boendes frustration över söndergrävda vägar och alldeles för grunt lagda kablar.
När vi når en av Hulöhamnsborna på torsdagen, Gunilla Hesser, så berättar hon att de nu nått en överenskommelse med Open Infra som de är nöjda med, gällande specifikt vägföreningen Äskedal-Hulöhamn, och att det endast återstår en slutbesiktning. Bredbandet är igång i området, även om det verkar instabilt.
Hon betonar dock att det varit en lång kamp och att man tagit in stöd av advokater för att få koll på sina rättigheter. Gällande andra vägar och grävningar består missnöjet.
Open Infras kommunikationschef Anya Alenberg menade i somras att mycket av osämjan bestod i kommunikationsproblem mellan dem och en berörd vägförening. Hon betonade dock att en gräventreprenör "ska bara gräva där vi planerat att gräva och där det finns godkända markavtal".
När vi frågade mer om grävningarna svarade Alenberg att avvikelser kan ske på grund av "berg under mark, ny anslutningsplats eller andra orsaker som inte syns vid planering via kartor".
Just frågan om naturreservaten var dock inte på tapeten då.