Ju närmare man kommer verken, desto mer slås man av deras storlek. När vi ska passera ett av dem längs en liten grusväg inne i parken känns det nästan som att de jättelika rotorbladen ska vispa bilen av vägen. I själva verket är dock vingarna högt över oss, uppe i luften.
Några av dem snurrar med jämn fart, andra långsamt i det relativt vindstilla vädret. Sex av sju verk är igång, och levererar energi in i elnäten.
På onsdagen invigdes parken officiellt.
– Det känns jättebra! Jag har jobbat med det här projektet i 1,5 år, sedan oktober 2022, säger Alexander Hermansson, driftingenjör.
Vindkraftsbolaget firar tillsammans med underentreprenörer, markägare, representanter för kommunen och olika företag och allmänheten. Det bjuds på hamburgare, tal och bandklippning, och det verk som står närmast partytältet har prytts med ballonger. Egentligen skulle besökarna fått ta en tur inuti ett vindkraftverk, men eftersom bolaget än så länge inte formellt tagit över dem från underleverantören Siemens blev det inte så.
Bland närboende har bygget väckt en hel del oro och kritik, vilket vi rapporterat om tidigare. Alexander Hermansson har pratat med många av de som störts av ljud och ljus från verken. Av hans erfarenhet brukar kritiken minska när verken väl är på plats.
– Vi har en löpande dialog och försöker svara på de närboendes frågor. Deras önskan är ju att vi ska plocka ned dem helt, och det kan vi inte göra. Men vissa saker kan jag åtgärda, om det till exempel handlar om tekniska fel.
Pontus Hallbäck är Sverigechef på Eurowind Energy. Han lyfter fram att många på bolaget har ett brinnande engagemang för klimat- och miljöfrågor, och att Sverige står inför en jätteomställning som kommer kräva investeringar som den i Lervik. Inte minst företagen kommer behöva mycket mer energi än idag.
– Vi kommer inte alltid göra alla nöjda, men det här handlar om framtiden för oss alla. Vi måste lösa vårt energibehov, säger Pontus Hallbäck.
Hur kompenserar ni de boende som upplever störningar från vindkraftverken?
– Regeringen har gjort en incitamentsutredning kring detta, och vi önskar att man sätter ner foten och säger "det här vill vi ska gå till kommunen och närboende". Men vi har en egen modell för kompensation där vi kompenserar de som bor upp till 1 500 meter från ett vindkraftverk. Vi tycker det är jätteviktigt att vi har dem med oss.