– Barnen behöver få känna sig delaktiga. Om de får vara med och påverka så känner de mer hopp, säger förskolläraren Karolina Pettersson på Solkullens förskola i Gamleby.
I två år har förskolorna i Västerviks kommun arbetat med Ett hållbart nu för en hoppfull framtid. I förskolans nya läroplan lyfts positiv framtidstro och hållbar utveckling fram, så projektet ligger i tiden.
– Vi ser vad barnen har för intressen och bygger vidare på det. Vi utgår från barnens frågor och nyfikenhet. Det gör vi egentligen hela dagarna, utgår från barnens frågor, men det är första gången vi jobbar med ett projekt om hållbarhet, säger Karolina.
Just i dag är det dags att skörda tomater och morötter på förskolegården. Barnen Maja Evensen och Malte Björklund hjälper till. Även här har barnen fått vara delaktiga och strax kommer Maja och Malte och deras förskolekompisar att äta egenodlade tomater till lunch.
På förskolegården samlas regnvatten upp i tunnor. Maja vattnar de morötter som är svåra att få upp ur jorden.
– Vi pratar med barnen om att inte slösa med vatten, säger Karolina.
– Det är till och med så att barnen lär sina föräldrar och säger åt dem att stänga av kranen hemma, säger Karolinas kollega Cecilia Ahlsén.
Förskollärarna Karolina Pettersson, Ida Persson och Cecilia Ahlsén pratar om vikten att skapa relationer till saker och ting, till såväl naturen som till närmiljön och kompisarna.
– Vi försöker ge barnen en ryggsäck, så att de vet vad de kan göra för att bidra till en bättre värld, säger Cecilia Ahlsén.
De menar att det är viktigt att barnen får vara med och påverka, att de förstår att deras val gör skillnad.
Det är viktigt att barnen får reda på att vi behöver göra något för att motverka klimatförändringarna, så att de också är delaktiga, menar Cecilia.
– Alla val vi gör påverkar omgivningen. Det behöver barnen få lära sig, så att de kan ta ansvar för sina handlingar, säger Karolina och tillägger att det är omöjligt att veta exakt vilka kunskaper barnen kommer att behöva om 20 år.
Det viktigaste är att barnen känner nyfikenhet och har lust att lära sig nya saker, det är de viktigaste egenskaperna, menar hon.
– Vi har bara ett jordklot och vi måste börja med barnen. Barnen behöver få de bästa förutsättningarna, säger Ida Persson.
Klicka här om du vill läsa intervjun med filosofen Jonna Bornemark.