Den 20 april meddelade mark- och miljödomstolen att kommunens veto rörande etableringen av ett 20-tal vindkraftverk i Tribbhult kom in för sent. Man passade också på att påpeka att det inte skett någon förändring i markanvändningen, och att kommunen "i det här fallet ändrat ståndpunkt enbart med hänvisning till att opinionsbildningen blivit annorlunda".
Man tillät därför att 22 vindkraftverk ska få byggas. Än har inte den domen vunnit laga kraft.
Minst två överklaganden är på gång.
1. Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) säger att man på måndagen den 9 maj kommer att ha ett förslag till överklagan som han förväntar sig att styrelsen ställer sig bakom. Men ett grundläggande frågetecken kvarstår om de ens kan det – kommunen var ju aldrig part i ursprungsbeslutet.
2. Tjust fågelklubb kommer att överklaga beslutet, tillsammans med Birdlife Sverige. Det säger Larsgunnar Nilsson, som är ordförande i Tjust fågelklubb.
– Vi har till den 11 maj på oss att överklaga och det kommer vi att göra. Vi anser att man varit alltför människocentrerade i det här och inte alls räknat in fågelskyddsaspekten. Dessutom har redan Förvaltningsrätten gett kommunen rätt gällande vetot, säger han.
3. Det finns en part till, Länsstyrelsen i Kalmar län. Till oss skriver miljöskyddshandläggare Gustav Montelius angående om de kommer överklaga mark- och miljödomstolens dom eller inte:
– Vi har inte gjort det ännu, men det är mycket möjligt att vi gör det. Överklagandetiden går ut den 11 maj så senast då kan jag lämna ett definitivt besked.
Överklaganden hamnar i mark- och miljööverdomstolen.
Men saken är mer komplicerad än så.
I mars slog förvaltningsrätten fast att kommunens beslut om att lägga vetot var korrekt och lagligt.
Det var mark- och miljödomstolen medvetna om när de skrev sin dom i april, men menade att veto mot vindkraftsetableringar är en fråga som regleras av miljöbalken, och därför ska prövas av dem, och inte av förvaltningsrätten.
De två besluten verkar alltså krocka med varandra, eller i alla fall tangera.
Förvaltningsrättens dom har i sin tur överklagats av Statkraft och flera markägare. Det hamnar hos kammarrätten i Jönköping som ska ta upp frågan som då rör om kommunen kunde lämna in vetot på det sätt man gjorde.
Vems beslut är det då som gäller?
Kristina H Samuelssson, lagman på förvaltningsrätten i Linköping, förstår att processerna kan verka aningen förvirrande. Med det utfall som just nu föreligger, spelar deras dom i praktiken inte någon roll.
Kort sagt: Förvaltningsrätten har prövat om man lagligen får ta ett sent vetobeslut, som kommunen gjort. Och sagt ja.
Sedan dess har mark- och miljödomstolen avgjort om ett sånt vetobeslut är något att ta hänsyn till. Och sagt nej.
De har alltså gjort vetot verkningslöst.
– Det finns inte så många fall av det här slaget, så det blir intressant att följa vad högre instans säger, säger Kristina H Samuelsson.
Men.
Om kammarrätten tvärtemot förvaltningsrätten slår fast att kommunens veto var olagligt, kan det påverka så till vida att hela vetobeslutet ogiltigförklaras. Det kan i sin tur bli avgörande om även den andra rättsprocessen får en ny vändning.
Fortsättning lär följa.