Från att ha godkänt etableringen av 26 vindkraftverk utanför Tribbhult i november 2019 svängde politikerna. Godkännandet upphävdes i december 2021. Vindkraftsbolaget och flera markägare hävdade att upphävandet var olagligt.
Orsaken till upphävandet var bland annat att det 2019 fanns ytterst få synpunkter från närboende, men att det nyligen lämnats in en protestlista mot vindkraften i södra kommundelen, där drygt 1 000 personer skrivit under.
En som varit drivande i opinionen mot vindkraftsetableringarna är Katja Göller.
– Vi är jätteglada för beslutet, och det är vad vi förväntade oss eftersom kommunen följt lagen.
Hon skänker samtidigt en tacksam tanke till Tjust fågelklubb:
– Hade de inte överklagat tillståndet så hade detta redan vunnit laga kraft, och då hade vi haft samma situation som i Lervik och Lebo.
Entreprenören Statkraft menade att kommunen var ute i ett sent skede då kraftbolaget redan hunnit lägga mycket tid och pengar på projektet. De, och sju markägare, överklagade till förvaltningsrätten som prövat om beslutet tillkommit på lagligt sätt.
Markägarna och bolaget anser att kommunens vändning kränker äganderätten, samt att kommunen brutit mot likställighetsprincipen och tagit för stor hänsyn till vindkraftsmotståndare "trots att dessa utgör en liten grupp".
De hävdar också brott mot kommunallagen, och menar att tillstyrkandet 2019 var ett gynnande beslut. Sådana beslut får i huvudregel inte ändras. Domstolen håller inte med, och har nu avvisat överklagan i sin helhet.
Statkraft har inte ens klaganderätt, trots att de berörs av beslutet. Det är nämligen bara kommunmedborgare som kan begära en laglighetsprövning. Och inga orsaker som markägarna angett tyder på att kommunens beslut är olagligt.
– Trots att vi är glada är det svårt att tro, är det här sista ordet? Undrar Katja Göller.
Västerviks kommuns miljöchef Lars Kåremyr kan inte riktigt svara på Göllers fråga, men klargör:
– Det vi vet är att det inte finns en kommunal tillstyrkan. Vi vet också att lagen är skriven så att man inte får ge tillstånd om det inte finns en kommunal tillstyrkan. Samtidigt har länsstyrelsen tidigare gett ett tillstånd – men det är överklagat till mark- och miljödomstolen i Växjö.
Nu är det alltså upp till mark- och miljödomstolen att avgöra vilken tyngd kommunens upphävande, och förvaltningsrättens dom, ska få i tillståndsprocessen.