Eleverna: "Jätteviktigt med skola på liten ort"

Landbygdsskolorna blir kvar. I Hjorted hoppas skolbarnen att Himalajaskolan ska leva vidare en lång tid, även om vissa av dem inte är övertygade om att så blir fallet.

Emma Engström, Ellen Johansson, Nora Flink, Alice Karlsson, Jakob Gustavsson, Hilda Wiberg och Elvira Slåhede går i sjätte klass på Himalajaskolan i Hjorted. Här tillsammans med sin lärare, Susanne Israel.

Emma Engström, Ellen Johansson, Nora Flink, Alice Karlsson, Jakob Gustavsson, Hilda Wiberg och Elvira Slåhede går i sjätte klass på Himalajaskolan i Hjorted. Här tillsammans med sin lärare, Susanne Israel.

Foto: Ellinor Ljung

Hjorted2023-10-25 05:00

Sjätteklassarna är mitt uppe i sin SO-lektion när VT kommer till Himalajaskolan i Hjorted. De pratar om demokrati, ett ämne som har varit extra uppmärksammat i klassen sedan Andreas Billtorp (M) skrev en debattartikel i VT i september i år, i vilken han argumenterar för en omställning av skolpolitiken. 

Klassens lärare, Susanne Israel, är en av skolans pedagoger som sedan svarade Billtorp med en egen insändare, där de skrev om vad de uppfattar som ett utpekande av landsbygdens skolor.

När majoriteten i Västerviks kommun under måndagen presenterade sin tilläggsbudget gav man beskedet att ingen av kommunens landsbygdsskolor kommer att läggas ner.

undefined
Himalajaskolan i Hjorted får vara kvar, enligt majoritetens tilläggsbudget.

– Jag är lite less. Jag har jobbat som lärare i 30 år, och under årens lopp har vi stått på barrikaderna och försvarat skolan. Det är som en berg- och-dal-bana, man orkar inte oroa sig, det här har pågått så länge, säger Susanne Israel på tisdagen.

Hon menar att Himalajaskolan håller hög standard och att det inte råder brist på personal eller elever. Måndagens beslut var ingen stor överraskning.

– Det är inte alltid man känner att resurserna vräker ner över landsbygdsskolorna, men vi klarar oss. Vi samarbetar, och barnen får lära sig att ta ansvar när klasser går ihop och har vissa lektioner tillsammans, säger Susanne.

undefined
Susanne Israel berättar att turerna kringa landsbygsskolorna har varit många under de åren hon jobbat som lärare.

Barnen i klassen som VT besöker går sitt sista år på Himalajaskolan – nästa läsår är det dags att börja högstadiet. De tycker om sin skola, och har inte heller varit särskilt oroade för att den skulle kunna läggas ner. Åsikterna är många. "Jag vill att mina barn ska gå i den här skolan", säger någon. En annan tycker att skolan har en särskilt bra skolgård, och närhet till skogen där man kan hitta på många olika aktiviteter.

– Varför ska man flytta hit om det inte finns någon skola? frågar sig eleven Emma Engström och fortsätter:

– Vi går vårt sista år här nu, men man vill ju att de som precis börjat förskolan ska ha en skola att gå på, att den ska finnas kvar här.

undefined
Emma Engström tycker att det är viktigt att det finns en skola i Hjorted, och vill att den ska finnas kvar för bygdens barn en lång tid framöver.

Hur viktigt är det att ha en skola på en liten ort?

– Jätteviktigt, säger klassen i kör.

– Skolan är ett nav i en bygd. Och här har vi en fungerande verksamhet, säger läraren Susanne.

– Om jag ska vara helt ärlig, så tror jag att den här skolan kommer att få stänga någon gång i framtiden. Allt blir större, och Hjorted är ju litet. Jag tror att det kommer att ta tid, men det kommer hända någon gång, tror eleven Jakob Gustavsson.

undefined
Jakob Gustavsson tror att Himalajaskolan kommer att få lägga ner i framtiden.
undefined
Det går drygt 80 elever på Himalajaskolan i Hjorted.
Varför "Himalajaskolan"?

Varifrån har egentligen skolan i Hjorted fått sitt namn?

På kommunens hemsida förklaras namnet:

"Bakom skolan ligger ett naturområde med en kortare motionsstig. Mitt i naturområdet finns ett berg som heter Himalaja. När Totebos och Blankaholms skolor slogs ihop och bildade en ny skola i Hjorted så fick den namnet Himalajaskolan".

Skolans fritids bär i sin tur namnet "Yetin".

Karta: Hjorteds skola & förskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!