Paret som har breddat sitt matställe i skärgården

Hans och Catharina Carlén fortsätter satsa på sin verksamhet på Hasselö. Nu har de även fått serveringstillstånd.

Catharina Carlén startade sin verksamhet ihop med maken Hans för snart fyra år sedan.

Catharina Carlén startade sin verksamhet ihop med maken Hans för snart fyra år sedan.

Foto: Hans Carlén

Hasselö2024-04-26 16:00

Miljö- och byggnadsnämnden har nyligen beviljat två ansökningar om serveringstillstånd på Hasselö.

Den ena var Café Sandkornet. Som vi tidigare berättat är det två nya entreprenörer, Bosse och Lena Bengtson, som tar över där. De efterträder Lina Johansson, som har drivit verksamheten ihop med sin mamma, Anneth Johansson.

Den andra ansökan som fick ja av nämnden var Hagaslätt Hembageri och Kafé, som drivs av makarna Hans och Catharina Carlén. De flyttade dit från Stockholm för några år sedan och har successivt utökat sin verksamhet på gården som de hyr.

Förutom att det är ett kafé och hembageri, har det alltså blivit mer och mer av ett matställe, från och med nu med serveringstillstånd.

– Det har varit ganska mycket förfrågningar på alkohol till våra sillmackor. Sedan kommer vi att ha pizzakvällar en kväll i veckan på sommaren, och då blir det ju med alkohol också, säger Catharina.

Till en början kommer de att kunna erbjuda pizzor en kväll i veckan, på onsdagar. Om det blir mer senare, beror förstås på hur det går.

– Det blir bokade pizzor, inte drop-in, tillägger Catharina.

Förutom pizzorna, har de bland annat nybakade bullar, våfflor och surdegsbröd.

– Vi bakar vårt eget bröd. Allt är ekologiskt. Det är det som är vår grej: att vi tänker mycket på hållbarhet och ekologi, säger Catharina.

undefined
Catharina Carlén startade sin verksamhet ihop med maken Hans för snart fyra år sedan.

De startade sin verksamhet sommaren 2020, alltså det första pandemiåret, så det blev en lite speciell start. Men som vi tidigare berättat, blev responsen överväldigande.

– Det gick ganska bra för oss under pandemin, säger Catharina, såhär i efterhand.

– Men det var mer jobb än vad vi hade trott.

De senaste årens ökade priser på råvaror har förstås varit kännbara för såväl konsumenter som personer verksamma i matbranschen.

Catharina säger att det har varit en stor prisuppgång på ekologiska råvaror. Ändå väljer de att hålla fast vid det.

– Vi tror så starkt på det, att vi alla måste ställa om, säger hon.

Trots allt hårt arbete och ökande priser, finns det samtidigt mycket som hon är glad över med den verksamhet som de drog i gång för några år sedan.

– Vi tycker fortfarande att det är roligt, och vi känner att det är viktigt det vi gör.

Den uppskattning som de får från Hasselöborna och andra gäster, betyder förstås mycket.

– Människor är väldigt snälla och generösa med pepp och hejarop och väldigt mycket kärlek, säger Catharina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!