Forskningsrapport klar efter skräckexperimentet

Under tre timmar utsattes läraren Vicki Bååth från Gamleby för en rad skräckinjagande upplevelser på Liseberg. Nu går det att se delar av experimentet på Youtube.

Vicki Bååth fick i tre timmar vara med om skräckfyllda upplevelser, bland annat i en skog och i en mörk tunnel.

Vicki Bååth fick i tre timmar vara med om skräckfyllda upplevelser, bland annat i en skog och i en mörk tunnel.

Foto: Maja Härnqvist

Gamleby2023-11-04 21:00

Experimentet som Vicki Bååth deltog i kallades "The peak fear experiment" och var ett samarbete mellan nöjesparken Liseberg och danska Aarhusuniversitetet. När vi intervjuade Vicki Bååth efteråt beskrev hon det som "det sjukaste hon varit med om". Hon blev bland annat fastbunden på en säng i skogen – samtidigt som någon klättrade över henne – och fick springa genom en mörk skog, där otäcka gestalter plötsligt lösgjorde sig ur mörkret. 

– Dels var ju alltsammans en sjukt häftig erfarenhet. Dels känner jag mig stolt över att jag nästan hela tiden lyckades fokusera för att trycka undan paniken och behålla fattningen, berättade Vicki Bååth för VT:s reporter.

undefined
Under experimentet mättes bland annat deltagarnas hjärtfrekvens.

Tanken med experimentet var att utforska hur vi människor påverkas av underhållningsskräck. Resultatet ska Liseberg använda för att optimera sina skräckupplevelser i parken i framtiden. 

Nu har en ny forskningsrapport släppts utifrån vad som kom fram i experimentet. I samband med den har en kort dokumentär lagts upp på Youtube, där man kan se delar av det Vicki Bååth fick vara med om. 

Enligt rapporten visar experimentet att underhållningsskräck kan vara både "hälsosamt och utvecklande". 

undefined
Vicki Bååth fick i tre timmar vara med om skräckfyllda upplevelser, bland annat i en skog och i en mörk tunnel.

– Om du utsätter dig för underhållningsskräck i en säker miljö så kan du öka din psykologiska motståndskraft, bli bättre på att hantera stressade situationer och öva upp strategier för att hantera dina rädslor och negativa känslor. Det kan alltså vara utvecklande för dig som människa, säger Mathias Clasen, PhD och co-director på Recreational Fear Lab vid Aarhus universitet, i ett pressmeddelande.

I rapporten kan man bland annat läsa om hur de två deltagarnas puls förändras under upplevelsen. Forskarna konstaterar att deltagarnas puls överlag är högre än väntat, även i vilosituationer, vilket tyder på att själva experimentet var pulshöjande i sig. Båda deltagarna säger i intervjuer efteråt att de haft en mycket meningsfull upplevelse – och särskilt Vicki uttrycker enligt rapporten en stor stolthet över att hon genomfört experimentet. 

undefined
Vicki Bååth, till vardags lärare i Västervik, blev bland annat fastbunden i en säng i skogen.

Detta stämmer överens med tidigare forskning som visar att underhållningsskräck kan göra att man "lär sig viktiga saker om sig själv" och "känner att man utvecklas som person", enligt rapporten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!