Matprojekt ska ge nya jobb och stärkta företag

Lokala centrum ska lyfta den närproducerade maten i Kalmar län. Det är en av tankarna med Mativation, som Sofie Alvarsson är projektledare för.

Sofie Alvarsson är projektledare för Mativation, här vid ett av flera nyplanterade äppleträd på Gamlebygymnasiet.

Sofie Alvarsson är projektledare för Mativation, här vid ett av flera nyplanterade äppleträd på Gamlebygymnasiet.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2022-05-01 10:00

Vi har tidigare berättat att Mativation utsågs till segrare i koncepttävlingen Matens hus. Men det finns ytterligare minst ett nålsöga till att ta sig igenom.

Sofie liknar processen vid uttagningarna till Melodifestivalen, fast nu handlar det om ett projekt som fokuserar på den lokala maten i Kalmar län.

– I september får vi besked om vi får fortsätta. Om det blir så, går regionen in och medfinansierar med maximalt 7,5 miljoner kronor. Men då måste vi hitta medfinansiering med upp till 50 procent, säger Sofie.

Som tänkbara medfinansiärer nämner hon Hushållningssällskapet samt länets kommuner och större livsmedelsföretag.

Ett första, fysiskt möte om Mativation har hållits på Mat-torpet Solliden i Odensvi med ett tiotal företrädare för branschen. Ytterligare möten ska hållas på fyra andra platser i länet.

Vad går mötena ut på?

– Att berätta om projektet, höra om de som är där tycker att det är vettigt och hur vi går vidare. Det är flummigt i ett sådant här steg, för inget finns ju, men jag upplevde på första mötet att de var positiva till att man uppmärksammar livsmedel i Kalmar län, säger Sofie.

undefined
Projektet handlar om lokal matproduktion i Kalmar län.

Tanken är att det på sikt ska finnas en fysisk plats i varje län, en nod, där besökarna får träffa lokala matproducenter och lära sig mer om platsen, med hjälp av länsmuseet. Det ska även finnas en tryckt – och digital – karta med områdets matföretag.

Noderna ska vara affärsdrivna, med ett långsiktigt tänk. Redan i sommar ska det upprättas en nod på prov hos Axelssons i Aby, som ligger mellan Målilla och Mörlunda. Där ska det finnas en utställning om varför det är så lämpligt att odla bland annat potatis just där.

Sofie Alvarsson betonar att projektet är för alla företag, små som stora, i livsmedelskedjan: från dem som producerar till dem som serverar. Alltså även restauranger.

– Det är viktigt att hela kedjan förstår att ska vi ha svenska livsmedel i framtiden, måste vi använda dem även när det inte är kris.

Även om det inte är ett projekt om besöksnäringen, utan om livsmedel, går det förstås in i vartannat.

Vad har du för förväntningar på projektet?

– Att vi ska bli bättre på vårt eget län, och veta vad och varför vi producerar det vi gör. Att vi blir nyfikna på vårt län. Det finns massor att upptäcka, säger Sofie.

Fler jobb och stärkta företag är andra mål med projektet, som ska pågå i flera år, till och med 2026.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!