Lena om helikopterfärder och partiledarbesök

Helikopterfärder, en spöktavla och Astrid Lindgrens minnesstund. Hon blev lokalreporter på Västerviks-Tidningen av en slump. Nu berättar Lena Pettersson om sina reportage i boken "Reporter utan gränser".

Lena Pettersson ger ut sin femte bok. Den handlar om åren som reporter på VT.

Lena Pettersson ger ut sin femte bok. Den handlar om åren som reporter på VT.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2024-07-21 20:00

Nyheten i korthet

  • Lena Pettersson har skrivit en bok om sina reportage på Västerviks-Tidningen kallad "Reporter utan gränser".
  • Boken innehåller hennes erfarenheter av att rapportera om allt från helikopterfärder till Astrid Lindgrens minnesstund.
  • Trots att hon initialt trodde att hon var dyslektisk, har Lena Pettersson dessutom givit ut fem böcker och gör årligen fotoböcker för att dokumentera och bevara minnen för framtiden.

– Allt var en slump. Jag trodde att jag var ordblind och inte kunde skriva. 

Det säger Gamlebybon Lena Pettersson som under 16 år var frilansande reporter för Västerviks-Tidningen. 

Hon har skrivit om många saker. Helikopter åkte hon i samband med en älgräkning. Tavlan som sades föra otur med sig hängde i Överum. Och det var faktiskt Lena själv som propsade på att tidningen skulle bevaka Astrid Lindgrens minnesstund.

Lena Petterson började som reporter på VT 1997. Hon hade skickat in ett reportage som antogs och publicerades. På den vägen är det. Så småningom fick hon frågan om hon ville skriva för VT på frilansbasis.

Lena började rapportera om allt möjligt. Hon kom med egna idéer men fick också uppdrag av nyhetschefen i Västervik. 

Hon gjorde många personporträtt och besökte bland annat dåvarande partiledaren Lars Leijonborg i hans sommarhus. Till Leijonborg hade hon med sig en blåklintsbukett och intervjun slutade med att hon läste Alfons Åberg för Leijonborgs son. 

undefined
Lena Pettersson började skriva på VT 1997. Första boken hon gav ut är en samling av alla hennes krönikor.

Men det var verkligen ingen självklarhet att Lena Pettersson skulle börja skriva. Hon trodde att hon hade dyslexi.

Vändningen kom när hon började läsa svenska på Komvux. En dag skrev hon en berättelse som läraren berömde och läste upp för hela klassen.

Plötsligt fick hon lust att skriva och har under årens lopp skrivit många artiklar och reportage, men också hunnit ge ut fem böcker.

– Jag hade aldrig börjat skriva böcker om jag inte jobbat på VT.

undefined
Lena Pettersson hemma i köket i villan i Gamleby. Sockerkakan har hon bakat både inför vårt besök och barnbarnens senare i eftermiddag.
undefined
Lena Pettersson ger ut sin femte bok. Den handlar om åren som reporter på VT.

Böckerna handlar om allt möjligt. Första boken innehåller Lena Petterssons samlade krönikor från tiden på VT. Hon har också gett ut en historisk bok fylld med brev som hennes mormor Berta skickade till en väninna.

Lena tycker att det är viktigt att dokumentera och se till att något finns sparat för framtiden. Varje år gör hon fotoböcker.

– Jag vill att det ska finnas kvar nåt i framtiden. Alla fotar så mycket i dag men frågan är vad de gör med alla bilder. Fotoböcker är väldigt lätt att göra på nätet. Jag har riktat in mig på mina barn och barnbarn och tänker hela året på hur jag ska berätta om vad som händer. 

Lena Pettersson har många idéer och har ytterligare en bok på gång. 

Men vad den kommer handla om är fortfarande hemligt.

– Det får bli höstens projekt, säger hon.

undefined
Reportaget som hon minns allra starkast är mer kontroversiellt och handlade om elchocker. Lena intervjuade både läkare på sjukhuset och hjälpta patienter samt skrev om elchocker i ett historiskt perspektiv efter ett besök på Psykiatriska museet i Gertrudsvik.
undefined
Att dokumentera är viktigt för Lena Pettersson. Hon gör fotoböcker varje år. Fokus är barn och barnbarn.
undefined
Lena Pettersson har också skrivit en bok om sin mormor Berta.
undefined
Lena Pettersson.
Lena Pettersson

Bor: Gamleby, men bodde tidigare på släktgården Rispetorp, Hallingeberg.

Rapporterade för VT: Under åren 1997 till 2013 och hade Hallingeberg, Blackstad och Odensvi som sitt främsta bevakningsområde. Hon tog över efter Thorsten Bäckmark.

Har gett ut fem böcker: "Utblickar och insikter från när och fjärran" som är en samling av Lenas krönikor i VT. Den gavs ut i samarbete med Nicklas Wrångberg. "Jag kunde lika gärna sagt nej", om Lenas engagemang för flyktingar. "Ni kom ensamma – och jag slog följe", en bok om hur hon som god man och vårdnadshavare har hjälpt flera ensamkommande flyktingbarn hitta sin plats i Sverige. "Min mormor Berta", en bok om Lenas mormor. Senaste boken heter "Reporter utan gränser".

Det betyder VT: Har läst VT i hela sitt liv. Var lokalreporter i 16 år. Läser allt på nätet numera men vill ändå ha en papperstidning. 

Oförglömliga reportage: Besöken i flyktinglägren i Makedonien dit en del av de nästan två miljoner albanerna hade flytt efter att ha jagats ut ur sitt land 1999. Då kändes det som man var med om något historiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!