När VT häromveckan pratade med Marcus Rosander, platschef, var stämningen inte munter.
Stationen i Gamleby, vars räddningsstyrka vanligtvis består av 22 personer skulle då gå ner till 17. Farhågan, som Marcus uttryckte det då, var att han och hans kollegor vid ett larm inte skulle vara tillräckligt många för att rökdyka.
Anledningen är att man enligt lagen måste vara fem personer för att påbörja en rökdykning. Om man är färre än så måste man helt enkelt vänta på förstärkning. Men de tio extra minuterna det tar från kollegorna i Överum att ta sig till Gamleby kan vara avgörande för människorna Marcus och hans kollegor ska hjälpa.
Tack vare att personalstyrkan som är kvar i Gamleby täcker upp för varandra är krisen som tur är avvärjd den här gången.
– Det ska ha en stor eloge för det arbete de gör, vi har bra personal som jag vet ställer upp när det behövs, säger Marcus.
Trots att läget på det stora hela känns lugnt är personalbristen fortfarande något som gnager i honom.
– Man är väl egentligen alltid lite orolig för att vi inte ska kunna göra det jobb vi är tränade för, säger Marcus.
Sedan förra veckan har inte Marcus sett att fler personer sökt de platserna som behöver fyllas. Nu gäller det bara att vänta på att kandidaterna som redan sökt in klarar sig igenom grundutbildningen på fyra veckor. De måste dessutom klara hälsokontroller och konditionstest innan de kan börja jobba som brandmän.
– Jag skulle tippa på att vi får in ny personal i november, säger Marcus.
Med nya kollegor på plats kommer förmågan att rökdyka vara säkrad igen. Men hur de ska undvika en ny personalbrist är enligt Marcus svårt att svara på.
– Det kan vara så att vi efter den här rekryteringen får full bemanning som håller i tio år. Men samtidigt ser vi samma problem på andra håll i Sverige, säger han och fortsätter:
– Organisationer blir tajtare idag vilket gör att man inte har lika lätt att lämna sina jobb när som helst. Det tror jag har med hela samhället att göra, hur det utvecklas.
De som är intresserade av att bli deltidsbrandmän får enligt Marcus gärna komma till stationen och prata med honom och hans kollegor eller göra en intresseanmälan på kommunens hemsida. Grundkraven är att man är över 18 år, har B-körkort, är frisk och kan ta sig till stationen på fem minuter.