Området vid silon i Gamleby har varit avspärrat i över fyra år och för tre år sedan köpte kommunen silon. Avsikten med köpet var att riva silon. Men eftersom det finns risk för skred har inget skett.
Men nu har alltså kommunen fått reda på hur silon skulle kunna rivas.
– Vi har frågat vår konsult om det går att ta ner silon innan vi gör förstärkningsåtgärder i området. Och svaret vi har fått är att vi kan göra det – om vi gör det på rätt sätt, säger Rickard Ljunggren, mark- och exploateringsingenjör på Västerviks kommun.
Det var i höstas som geotekniker var i Gamleby och undersökte hamnområdet. De borrade på flera ställen både innanför avspärrningen och utanför. Utredningen var klar redan vid årsskiftet. Men kommunen valde att skicka tillbaka rapporten.
– Vi tyckte att vi inte fick svar på alla frågor som vi ställt. Vi valde också att be om en komplettering, på eget initiativ, säger Rickard Ljunggren.
Rapporten är inte riktigt klar än, men Rickard Ljunggren hoppas att den blir det om bara några dagar. Ett informationsmöte är redan inplanerat den 8 maj.
Det är i den geotekniska rapporten som det framgår hur hamnområdet i Gamleby ska förstärkas, var det finns risk för skred och även hur silon kan rivas på ett säkert sätt.
– Själva silobyggnaden är pålad och tillför inga laster till området, så håller man sig inom det området när man tar ner silon så är det inga problem. Sen är det inte heller helt okomplicerat att ta ner silon. Man kommer att behöva nyttja ytor runtomkring. Men tar man ner den från rätt håll och ser till att ha kontroll över att marken inte börjar röra på sig så ska det gå bra, säger Rickard Ljunggren.
Han förklarar att så kallade inklinometrar, lutningsmätare, kommer att behöva installeras i området.
– Det kommer också att krävas att den som utför rivningen arbetar tillsammans med geotekniker. Rivningen behöver göras kontrollerat.
Hur skulle silon kunna rivas?
– Ett sätt är att skicka upp en maskin högst upp i silon och plocka ner silon uppifrån och ner. Tanken är att man lägger ner rivningsmaterialet inuti silon och sedan kör i väg det därifrån.
När skulle silon kunna rivas?
– Kommunen står inför ett par väldigt tuffa år ekonomiskt, så jag har i nuläget inget svar på den frågan. Jag har tidigare sagt att vi gärna vill riva silon nästa år, men vi får nog hålla lite på det ett tag till tror jag, säger Rickard Ljunggren och tillägger.
– Vi förstår att Gamlebyborna vill se att det händer någonting. Men det kommer vara väldigt tufft med prioriteringar de kommande åren och slutändan är det ett politiskt beslut. Kommunens budget för 2025 tas ju innan halvårsskiftet. Dessutom kan man fråga sig om silon ska rivas nästa år under jubileumsåret. Det ser visserligen inte jätteroligt ut nere i hamnområdet i dag men med en stor rivningsinsats som pågår kanske det finnas en poäng att skjuta på det.
Går det att säga hur lång tid det kan ta att riva silon?
– Den diskussionen har vi inte haft. Det ska tas fram en rivningsplan. Först då kan man få en uppfattning om det.
Rickard Ljunggren tillägger att silon i sig inte innebär någon risk för stabiliteten i hamnområdet.
– Den står där den står. Det enda problemet med silon är väl snarare att den står där och förfular området och att det är begränsat vad man kan göra med den.