Kommunen vill inte att silon ska bli byggnadsminne

Kommunen ställer sig tveksam till att låta silon i Gamleby bli ett byggnadsminne. Planen är att den ska rivas.

Silon i Gamleby har varit föremål för en längre tid av rättsliga processer och debattinlägg. Den kalkyl för rivningen som gjordes är också osäker, utifrån att världsläget förändrat förutsättningarna.

Silon i Gamleby har varit föremål för en längre tid av rättsliga processer och debattinlägg. Den kalkyl för rivningen som gjordes är också osäker, utifrån att världsläget förändrat förutsättningarna.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2022-08-26 06:00

– Att göra byggnaden till ett byggnadsminne går stick i stäv med våra planer. När vi köpte den hade vi inte i åtanke att göra den till kulturhistoriskt minne, säger samhällsbyggnadsenhetens chef Daniel Niklasson.

Representanter från kommunen fanns med när länsstyrelsen besökte silon på försommaren. Daniel Niklasson delar mycket av länsstyrelens syn på byggnaden. Som minne av en industriepok så är den välbevarad.

– Man kan säga att när driften upphörde så tog man av sig kepsen och gick hem, säger han.

Däremot noterade man också sättningsskador på byggnaden. Den har dessutom stått i många år utan något underhåll.

När vi talade med länsstyrelsen i förra veckan sade man att ägarens inställning hade betydelse vid en byggnadsminnesförklaring. För att bevara en byggnad krävs att det finns ägare som är positivt inställd till att bevara byggnaden. Länsstyrelsen kan byggnadsminneförklara en byggnad mot ägarens vilja, men det kommer med en kostnad.

– Då kan ägaren kräva en ersättning, ungefär som en markägare kan kräva ersättning när det bildas ett naturreservat, säger Daniel Niklasson.

Enligt Niklasson ligger en svårighet för kommunen i att hitta en användning för byggnaden. Den är specialiserad för spannmålshanteringen.

Kommer länsstyrelsens arbete att försena ert arbete med rivningen?

– Inte i det här läget, svarar Daniel Niklasson.

Arbetet har redan försenats något eftersom den tidigare ägaren till silon överklagat försäljningen, och det har pågått en rättslig process. Silon såldes på exekutiv auktion. Nu är de rättsliga processerna avklarade.

Parallellt har en konsult gjort en rivningsinventering som ska ligga till grund när kommunen tar in anbud för rivningen.

Kommer era kalkyler att hålla?

– Det får vi se. Generellt så har vi ju sett att alla entreprenadarbeten blivit dyrare. Å andra sidan går vi in i en lågkonjunktur. Då kan konkurrensen bli hårdare.

Har ni funderat på vad som ska göras med marken när silon är riven?

– Bara översiktligt. Problemet med Gamleby hamn är att den ligger så lågt. Vi har problem med att området svämmas över från tid till annan, säger Daniel Niklasson.

Det utesluter till exempel bostäder.

– Vi funderar på någon form besöks- och rekreationsområde som anknyter till hamnen.

Som exempel på en verksamhet som skulle fungera nämner han uppställning för husbilar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!