Johanna Karlsson är lärare på utbildningen till undersköterska, inriktning äldreomsorg, som finns på Gamleby folkhögskola. Både hon och hennes elever har märkt av den positiva effekt som djuren har på de gamla.
– Djuren höjer verkligen humöret på de äldre, sa de i klassen, när vi diskuterade det här.
Vissa äldreboenden har egna husdjur, som till exempel Hagnäsgården i Gamleby.
Anneli Schwartz, som jobbar där, berättar att de faktiskt har kvar samma katter som de hade när vi skrev om dem för tio år sedan, Signe och Sotis.
Hon intygar att de boende är starkt engagerade i sina katter och håller koll, så att de har mat och vatten.
Johanna Karlsson säger också att det förekommer att omsorgspersonal som jobbar helg har med sig sin hund. Det brukar vara uppskattat av de äldre.
– Många av dagens äldre är uppväxta med djur och kan känna en saknad efter dem.
Men vilken effekt har då samvaron med djuren på de gamla?
– Djuren har en lugnande inverkan. De kan också ge stimulans, och om man är nedstämd, kan man bli gladare, säger Johanna.
Ett djur kan i vissa fall nå fram till en människa, när andra människor inte gör det, och den som har hand om ett djur, känner sig älskad och behövd.
– Man får en uppgift, säger Johanna.
Det finns också forskning som visar att djur kan motverka såväl demens som depression. När vi klappar ett djur, ökar halterna av bland annat serotonin och oxytocin, som gör att vi mår bra. Samtidigt minskar stresshormonet kortisol.