– Jag tycker att kvalitétsperspektivet saknas i debatten. Det pratas mycket om problematiken med resandet. Men när man lyssnar på de som jobbar är det tydligt att det inte går att bedriva den planerade verksamheten i förskolan.
Det säger Ulf Nilsson (L), vice ordförande i kommunstyrelsen, om varför majoriteten vill lägga ned fritidslösningen – pedagogisk omsorg – i Totebo, Almvik, Blankaholm, Odensvi och Ukna.
Lösningen innebär att skolelever fått använda småsyskonens förskola som "fritids" före och efter sin skoldag.
– När yngre barn kommer upp i skolålder har de inte rätt kunskaper, och då blir det extra jobb för skolorna, säger Nilsson (L).
Varken förskola eller fritids ingår i skolplikten. Majoritspartierna menar dock att det blivit svårt att följa de olika läroplanerna för förskola och fritids när man blandar årskullarna.
En färsk analys visar bland annat att nedläggningarna påverkar var barnfamiljer väljer att bo, och att det påverkar rekrytering och kundunderlag för orternas företag.
– Konsekvenserna måste ställas mot barnens bästa, och det går före i det här fallet, säger Harald Hjalmarsson (M).
M, L, KD och SD röstade för en nedläggning. S, C och V röstade mot.
Westervikspartiet ingår i alliansen som skapar majoritet i fullmäktige. De har ingen ledamot i kommunstyrelsen, men två ersättare, och förde till protokollet att de motsätter sig nedläggningar i Blankaholm, Odensvi och Ukna.
Vi har sökt Westerwikspartiet för att få svar på våra frågor.
Om de stödjer oppositionen eller lägger ner sina röster kan deras två mandat nämligen stjälpa majoriteten i fullmäktige.
Varför motsätter de sig en nedläggning, och hur kommer de rösta i fullmäktige?
Jonas Jalkteg svarar i sms att Westervikspartiet "har betänkligheter mot förslagen och fortsatta dialoger sker i veckan".
Oppositionen tycker att avstånd och fritid räknas in i barnens bästa.
Marcus Fridlund (S) var ordförande i barn- och utbildningsnämnden under förra mandatperioden. Han menar att läroplanerna kan följas under resten av dagen, och tror inte att landsbygdsbarn får sämre utbildning. Han kallar det ”oseriöst” att antyda att Socialdemokraterna inte har barnens bästa för ögonen.
– Att man får vara på en organiserad verksamhet är mycket bättre än att man behöver vara ensam hemma.
Han säger också att verksamheterna är viktiga för små orter.
– Vissa föräldrar får nu välja mellan att köra fyra mil extra om dagen, lämna barnen ensamma hemma, eller flytta. Det här tar bort möjligheten att verka och bo på landsbygden, säger han.
Vad tänker du om det, Harald? Blir det svårare att leva och bo på landsbygden?
– Vi som bor på landsbygden vet vad det här med livspussel innebär när det gäller logistik och transporter. Vi pratar om ett väldigt lågt antal barn – 15 stycken. Jag vill verkligen inte förminska någon av de som berörs, men de flesta lyckas lösa det, säger Hjalmarsson.
Hur stämmer det här beslutet överens med majoritetens mål att man ska kunna bo och verka i hela kommunen?
– Vi gör stora satsningar på det. Vi har nu beslutat att bygga ny samlingslokal i Blankaholm, och vi har kommit fram till att vi inte ska göra några förändringar i skolstrukturen på landsbygden, säger han, och syftar på att förskolorna inte läggs ned.
En oro som finns i orterna är att föräldrar kommer flytta sina förskolebarn till de äldre barnens skola, och att detta kommer minska barnunderlaget till förskolorna så pass att även de måste stängas.
Vad tror ni om den risken?
– Hälften av de på landsbygden har idag redan gjort valet att ha samma skola och förskola. Men visst kan det finnas en naturlig koppling i att man vill minska sitt resande och att fler kommer göra det valet, säger Ulf Nilsson (L).
Hjalmarsson (M) tror att andra faktorer är minst lika viktiga för var barnfamiljer väljer att bo eller placera sina barn.
– Service, boende, skolor, näringsliv och kolletivtrafik påverkar vilka livsval man gör. Vi måste vara lyhörda för det, säger han.
Enligt analysen gör beslutet det svårare för näringslivet. Hur har ni varit lyhörda för näringslivet i den här frågan?
–Vi har varit i kontakt med många av företagen och stämt av med dem, och det är framför allt i gröna näringar det finns en oro, säger han.
Men på vilket sätt har ni varit lyhörda?
– Vi prioriterar kvalitén i utbildningen.
Ärendena går nu vidare till fullmäktige, som tar det slutgiltiga beslutet om nedläggning.