Domstol beviljar utökad täktverksamhet i Flivik

Två bolag som båda är inblandade i täktverksamheten i Flivik, söder om Blankaholm, har ansökt om utökat och förlängt tillstånd i 30 år. Nybrogrus fick nyligen avslag, medan Scandinavian stone tvärtom fick klartecken.

På ena sidan Fliviken finns fritidshusområdet Adriansnäs med över 150 fastigheter. Tvärs över viken, en kilometer in i skogen, ligger stenbrottet. "Det är klart vi är besvikna", säger Peter Norman i Urbergsgruppen om domen i fallet om Scandinavian stone.

På ena sidan Fliviken finns fritidshusområdet Adriansnäs med över 150 fastigheter. Tvärs över viken, en kilometer in i skogen, ligger stenbrottet. "Det är klart vi är besvikna", säger Peter Norman i Urbergsgruppen om domen i fallet om Scandinavian stone.

Foto: Ulrik Alvarsson

Blankaholm2022-06-01 17:00

Scandinavian stone bryter den så kallade Fliviksgraniten, som exempelvis används till köksbänkar och gravstenar. Det som blir över tar Nybrogrus hand om.

Båda vill förlänga och utöka sitt tillstånd, men har fått vända sig till olika parter. Nybrogrus till länsstyrelsen, eftersom deras verksamhet är helt landbaserad, medan Scandinavian stone fått ansöka hos mark- och miljödomstolen eftersom deras verksamhet även berör vatten.

Förra veckan meddelade länsstyrelsen att man visserligen ger Nybrogrus förlängt tillstånd till 2025, men alltså inte i 30 år som företaget önskade. 

Länsstyrelsens motivering till sitt avslag var att man vill invänta att den andra processen vunnit laga kraft. Först då kan man bedöma den samlade miljöpåverkan. Nybrogrus vd Jonas Johansson är besviken och säger till Oskarshamns-Tidningen att man tänker överklaga.

Mark- och miljödomstolen gav å sin sida klartecken till ett utökat uttag till 800 000 ton berg årligen, till Scandinavian stone. Ett 30-tal villkor finns dock. Bland annat får ljudnivåerna inte överskrida 55 decibel mellan klockan 22 och 07.

Sprängning och borrning får bara ske vardagar, och inte mellan midsommarafton och 31 juli. Tunga transporter får med tio undantag per år inte heller ske helgdagar eller nattetid.

Brytområdet ökas från 12 till 32 hektar.

Den ideella föreningen "Urbergsgruppen Flivik och Gåsfjärden" har bland annat fört fram sin oro för hur grundvattennivån kan påverkas, och därmed närliggande enskilda brunnar. Domstolen menar dock att bortledningen av grundvattnet, som behövs för brytningen, är acceptabel. 

"Eftersom i princip alla brunnar återfinns i utkanten av influensområdet (600 meter från brytområdets ytterkant, red. anm.) bedöms risken för negativ påverkan i dessa dock som låg", skriver de.

Peter Norman, kontaktperson för Urbergsgruppen, är besviken och säger att man ska försöka överklaga.

Är du förvånad?

– Ja lite förvånad över att de inte tog hänsyn på en enda punkt. Våran största oro är grundvattnet, med tanke på kommande klimatförändringar. Att vi får se våra brunnar sina. Vi har inget kommunalt vatten, och det finns ingen plan för det det kommande decenniet.

I andra hand vill de att utlovade provtagningar sker tätare och i ett utökat område, för att få reda på eventuell påverkan i god tid.

Karta: Flivik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!