"Storleken på Ankarsrumssatsningen sticker ut"

Inget unikt varken för Sverige eller övriga världen. Så kommenterar Anders KIessling, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, Global food parks satsning på en fisk- och tomatodling i Ankarsrum.

Anders Kiessling förklarar att Global food parks koncept inte är något nytt i sig men att storleken sticker ut. "Det här är en av de största satsningarna med det här systemet som jag hört talas om", säger han.

Anders Kiessling förklarar att Global food parks koncept inte är något nytt i sig men att storleken sticker ut. "Det här är en av de största satsningarna med det här systemet som jag hört talas om", säger han.

Foto: SLU/Pressbild

Ankarsrum2022-06-08 18:00

– Men, understryker han, detta är utifrån vad jag känner till om etableringen just nu. Det kan ju vara så att bolaget utarbetat någon teknisk lösning som är unik i sitt slag. Själva konceptet är de dock inte ensamma om, säger han.

– Däremot är detta en av de större satsningarna jag hört talas om, vilket på sitt sätt är unikt, speciellt om man lyckas med att få det lönsamt, vilket varit den största utmaningen hitintills med de här systemen. Lyckas man så tror jag det finns ett stort intresse även utomlands.

Anders Kiessling är professor vid institutionen för husdjurens utfodring och vård med särskilt fokus på akvakultur.

Han nämner några liknande företagssatsningar som bygger på akvaponi, det vill säga kombinationen fiskodling och växtodling som bland annat innebär att vatten från fisktankar pumpas till växthus eller växtbäddar där växterna tar upp näring ur vattnet, som sedan kan återanvändas i fiskodlingen.

Kiessling berättar att akvaponi omnämndes i skrift för första gången i Egypten för 5000 år sedan, med Kina alldeles efter. 

– Vad som hänt sedan dess är att man kombinerat teknik från moderna växthus och landbaserad fiskodling. Vi ser nu att sådana system kommer över hela världen, oftast nära marknaden då produktionskostnaderna är betydligt högre än för traditionella system.

undefined
"Med akvaponi finns stora möjligheter att spara vatten såväl som att undvika konstgödsel. Gödslet från fisken är ju ett naturligt gödsel med allt vad det innebär av fördelar för växten. Däremot kräver dessa tekniker enorma mängder energi jämfört med motsvarande traditionella odlingsformer på friland och i öppna odlingssystem", säger Anders Kiessling.

Den svenska franchisekedjan Agtira (före detta Peckas naturodling) är ett exempel. 

Peckas började utveckla kretsloppsodling där fisk och grönsaker odlas i ett slutet system för 25 år sedan, där deras första stora odling invigdes i Härnösand för några år sedan. I höst öppnas också den första odlingen i anslutning till en butik. En affär mellan Agtira och Ica Maxi i Östersund kommer att göra det möjligt för butikens kunder att köpa tomater, gurka och lax som odlats i en anläggning i direkt anslutning till matvarubutiken

– Här tas butikens spillvärme tillvara för odlingarna vintertid, berättar Anders Kiessling.

För att återgå till Global food parks planerade anläggning i Ankarsrum så menar Kiessling att den omfattande storleken på solcellsparken möjligen är ny (30-50 hektar). 

– I Sotenäs satsar företaget Lighthouse Finance A/S också på en enorm landbaserad fiskodling på 75 hektar, även här är solceller en del av lösningen, som i Ankarsrum, men utan växthus. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!