Lämna även oasen vid Tändstickan ifred!

Även på Tändstickssområdet i Västervik planeras för nybyggnad, men skribenten vill att ett grönområde värnas.

Även på Tändstickssområdet i Västervik planeras för nybyggnad, men skribenten vill att ett grönområde värnas.

Foto: Ulrik Alvarsson

Insändare2022-03-12 07:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Är det inte så att kommunen ska se till att det finns grönområden i alla delar av kommunen?” skriver E.J. den 10/3 under opinion.

Med grönområden menar hen mötesplatser för lek, spel och sammankomster, dvs plana gräsytor, eftersom det handlar om Breviksplanen.

Jag håller fullständigt med, och det borde kommunen också göra.

Vad står det egentligen i den gällande kommunala översiktsplanen?

Jo, det står till exempel: ”Grönområdens styrkor lyftes och värnas gentemot exploateringsintressen” och även ”Det är viktigt att offentliga mötesplatser (såväl utomhus som inomhus) behålls och tillskapas”. Dessutom står det att ”Mötesplatser för kultur- och fritidsaktiviteter ska ha god tillgänglighet” och ”Attraktiva mötesplatser är viktigt för att locka till spontana och planerade möten mellan människor”.

Ytterligare en grönyta, en oas för sammankomster, håller just nu på att detaljplaneras för exploatering. Ett höghus för ”attraktivt, havsnära boende” (för barnfamiljer eller sommarboende?) planeras på den enda plana, gröna lilla yta som finns på hela Tändsticksområdet. Den har använts flitigt av närboende barn, familjer, grannar, vänner och bekanta. Den kallas ”fotbollsplanen”, men har en mycket vidare betydelse.

I det samrådsförfarande som följde på den fördjupade översiktsplanen (FÖP) över ”Södra Norrlandet” lämnade närboende in ett remissvar där man var emot att den ytan skulle tas i anspråk för exploatering. Det var drygt 250 personer som undertecknade. Vad hjälpte det?

Det är snart val. Jag vill rösta på politiker som lyssnar mer på folket än på exploatörerna.

Kliv fram och visa upp er, ni politiker som lyssnar mer på oss boende i kommunen!

Jag röstar på en av er!