Svaret: "Jag tänker inte vara stolt över ungdomsfullmäktige"

Tack för ert svar Elin (M), Lars-Inge (KD) och Andreas (S), men jag tycker att ni missar några viktiga delar.

Ungdomsfullmäktige är bara ett kuttersmycke, menar debatörren Tekla W Björkum i sin replik på presidiets svar.

Ungdomsfullmäktige är bara ett kuttersmycke, menar debatörren Tekla W Björkum i sin replik på presidiets svar.

Foto: Karin Hertz

Västervik2024-07-01 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Först och främst är Ungdomsfullmäktige, likt allt annat, bara demokratiskt så länge det utförs demokratiskt. Demokrati, folkstyre, är inte något som bara finns för att det har bestämts, utan något som skapas utifrån förutsättningar som ger folket möjlighet att styra sin samtid och framtid. 

För det andra så tycker jag att flera delar i er replik bekräftar delar av den youthwashing jag tidigare skrivit om. Ett tydligt exempel är att ni skriver “Motionerna som skrivs är också en viktig del i kommunens och politikens ambitioner att låta våra ungdomar få uttrycka sina åsikter kring kommunens utveckling även om allt inte går att genomföra omedelbart.” Det kan inte vara kommunens ambition att låta oss uttrycka våra åsikter. Det är vår rättighet att bli lyssnade på, inte bara få utrymme att prata. Ni är skyldiga att ta hänsyn till våra perspektiv, likt alla andras. Att bara ha en ambition om att vi ska få uttrycka oss, att där vara nöjd och stolt, är att använda oss som alibi, alltså att utföra youthwashing.

Angående er utvärderingsprocess tycker jag att ni har lite att jobba på. Framförallt känns det för mig viktigt att ni som kommunfullmäktiges presidium kan se mina, liksom alla andra medborgare i Västerviks, synpunkter som en utvecklingspotential och ta vara på all feedback som ni får. Dessutom är det inte alls konstigt för mig att elever på Västerviks gymnasium inte vågar uttrycka kritik gentemot Ungdomsfullmäktige direkt till kommunfullmäktiges ordförande när hon var runt i klasser. Det finns helt enkelt mycket att jobba på. 

Att det inte finns utrymme i budgeten för ungdomarnas förslag är inte helt sant. Slår man ihop lönen för tjänstepersoner, arvoden för politiker både på fullmäktige och i arbetsgruppen “demokratiberedningen” så blir summan långt ifrån försumbar. Ni har alltså råd att lägga stora summor pengar på en skendemokratisk motionsskrivardag men kan inte låta Bygg- och anläggningsprogrammet bygga sitt eget cykelställ till sin ingång på Västerviks gymnasium. Jag förstår inte hur det går ihop. 

Ni skriver att det svåra med motionsskrivardagen är att få oss elever att förstå det kommunala styrsystemet, vilket är precis vad jag berättar i min insändare. Eftersom att vi därigenom är överens om en problemformulering så tycker jag att det borde åtgärdas, för mig är det mycket rimligare än att acceptera det faktum att elever inte har kunskap nog att skriva motionerna. Då kommer vi tillbaka till att demokrati är något som skapas utifrån förutsättningar. Ni måste skapa förutsättningar åt oss. 

Genom att lägga ord i munnen på oss unga i citatet “demokrati innebär inte att man alltid får som man vill” verkar ni mena att vi tror att vi alltid ska får det vi pekar på. Detta är inte första gången som politiker i Västervik har använt precis samma exempel på härskarteknik mot mig och andra unga under mina år som engagerad ungdom i Västervik. Om det som ni fick ut av att läsa min insändare var en bitterhet av att inte få som man vill, så rekommenderar jag er att läsa den en gång till. Det är rent ut sagt ironiskt att påstå att unga personer är de som är maktgiriga i kommunen när vi varken får rösta eller bli röstade på. Det är ingen ungdom i vare sig nämnd eller fullmäktige. Vi som grupp har mindre makt och mindre möjlighet att påverka än ni.

Jag kommer inte att vara stolt över ungdomsfullmäktige förrän det har gått från att vara ett kuttersmycke till en demokratisk process, ni borde inte heller vara det.