Replik: "Vi är stolta över ungdomsfullmäktige"

Tekla W. Björkum kritiserade ungdomsfullmäktige i Västerviks kommun och ansåg att man lika gärna kunde lägga ner. Nu svarar fullmäktiges presidium.

Elin Sjölander Landerdahl (M) är ordförande i kommunfullmäktige i Västerviks kommun.

Elin Sjölander Landerdahl (M) är ordförande i kommunfullmäktige i Västerviks kommun.

Foto: Kollage arkivbilder

Västervik2024-06-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack för din insändare kring ungdomsfullmäktige i Västerviks kommun.

Ungdomsfullmäktige för gymnasieelever är ett demokratiskt forum som vår kommun har haft sedan år 2016, dessförinnan deltog högstadieelever. 

Processen som du beskriver kring hur gymnasiet tillsammans med kommunen arbetar för att både inkludera och utbilda elever i demokratifrågor är riktig men vi tycker att du missar en del viktiga delar. Dels så ingår motionsskrivande som en obligatorisk del i utbildningen kring demokratifrågor som är en del av kursplanen. Motionerna som skrivs är också en viktig del i kommunens och politikens ambitioner att låta våra ungdomar få uttrycka sina åsikter kring kommunens utveckling även om allt inte går att genomföra omedelbart. 

Efter varje ungdomsfullmäktige utvärderas processen och genomförandet, där samtliga partier är med och tycker till på gruppledarmöten, även tjänstepersonerna utvärderar utifrån sitt perspektiv. Häromveckan var kommunfullmäktiges ordförande och en tjänsteperson på gymnasiet där vi fick ta del av lärarna och elevernas synpunkter och förbättringsförslag. För varje år som vi genomför ungdomsfullmäktige så utvecklar och förbättrar vi denna viktiga demokratiaktivitet. 

Varje år under processen kommer det in otroligt många spännande och välmenade förslag från er ungdomar och våra politiska partier i kommunen är mycket imponerade kring engagemanget som läggs ner. Det svåra är att skapa förståelse för det kommunala styrsystemet som i stort styrs av våra budgetramar, det vill säga hur våra pengar har prioriterats i våra verksamheter. När budgeten väl är beslutad finns små eller inga utrymmen för att ta beslut som får stor påverkan på den kommunala ekonomin. Det innebär att kommunfullmäktige inte kan bifalla förslag som inte har någon finansiering för ett genomförande. En motion som bifalls i sin helhet innebär att vartenda kommatecken i motionen ska verkställas. Det brukar leda till att motionerna allt som oftast får ett besvarade, vilket innebär att idén är god men att politiken behöver göra någon justering, utreda möjligheten eller dylikt.  
 

Demokrati är absolut något vi ska försvara och värna om men demokrati innebär inte att man alltid får som man vill.

Vi håller med dig om att alla elever självklart ska ha samma förutsättningar och stöd att kunna skriva sin motion och vi har därför med gymnasiet utvecklat ett nytt arbetssätt som kommer att införas vid höstens motionsskrivning. Vi utvecklar processen hela tiden och om du har några förbättringsförslag så tar vi tacksamt emot dessa. Du kan vända dig antingen till samhällskunskapslärarna på gymnasiet, ett politiskt parti eller till oss direkt så utvecklar vi detta tillsammans.

Till sist vill vi bara säga att vi är stolta över att vi har ungdomsfullmäktige i Västerviks kommun.