Dags att sluta se djur som resurser att utnyttja

Slutreplik från Johanna Månsson i kycklingdebatten.

Inte särskilt bra att äta svensk kyckling, om man har djurens perspektiv för ögonen, menar insändarskribenten i sin slutreplik i kycklingdebatten.

Inte särskilt bra att äta svensk kyckling, om man har djurens perspektiv för ögonen, menar insändarskribenten i sin slutreplik i kycklingdebatten.

Foto: JESSICA GOW / TT

Insändare2023-12-01 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Svensk kyckling – ett bra val för konsumenten".

Tack Jenny Andersson att du kände dig manad att besvara min insändare efter vad Djurrättsalliansen dokumenterat och Uppdrag Granskning visat. Du skriver att vi ska äta mer svensk kyckling – det är klimatsmart – och att jag behöver läsa på mer om hur sjyst det är att käka svensk kyckling(?)

Fokus i min text du besvarat ligger egentligen – som jag förstår du redan vet mellan raderna – enbart på djuren. Så hör alltså inte ditt propagerande, med finputsade ord, saken till. Vi konsumenter ska som sagt inte fortsätta vara beredda att betala att små ungar dödas. Det ligger i tiden att sluta se andra djur som resurser för oss att utnyttja. Jag citerar världens största djurrättsorganisation People for the Ethical Treatment of Animals, PETA: "Djur är inte våra att experimentera på, äta, klä oss i, använda som underhållning eller på annorledes vis."

Förresten kan vi människor äta det som odlas på gårdarna och det räcker då till fler. Och hur säker är djurindustrin med återkommande fågelinfluensa, salmonella med mera utbrott? Lyssnar ingen på vad Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, förmedlar? Det är bara en tidsfråga när (inte om) nästa pandemi är här. Ett stort hot från fågelinfluensan, som tar sig in i djuranläggningar.

Men du få ha ett stort tack som tog din tid att skriva en replik på min insändare att äta något, inte någon. Det indikerar på att en grön omställning även här i Sverige lär inte dröja alltför länge!

Jag förstår att det kan upplevas skrämmande och/eller förvirrande när fler få upp ögonen om djurindustrin, när de stängda dörrarna öppnas – i detta fall tack vare Djurrättsalliansen och UG – för den som direkt kan påverkas ekonomiskt om de flesta slutar äta kyckling. Min uppmaning till Svensk Fågel är ändå att våga ställa om till framtidens mat, den utan lidande och död.