Såg ni Uppdrag gransknings senaste avsnitt, "Kycklingens pris"?
Förresten – vad ska du äta ikväll, måntro just nu? Eller vad har du ätit till frukost? Vad blir det till lunch? Vad vi väljer att stoppa i vår mun anser många är en högst personlig angelägenhet. ”Ingen ska komma och säga vad jag ska äta!” Men vi står inför klimatkris med förödande konsekvenser, där de nordiska näringsrekommendationerna NNR 2023 sedan 20 juni förespråkar en växtbaserad kost – max fyra köttmåltider, eller högst 500 gram, per person och vecka.
Detta faktum verkar som bortblåst, i alla fall på min arbetsplats. Där diskuteras det ivrigt om bland annat att färsk kyckling är gott, men fryst är billigare. Kollegor blir även förtvivlade när de ser en död fågelunge ligga nedanför ett fågelbo vid personalens uteplats. Så plingar mikron innanför. Kyckling med ris. Vad gott!
Visst har verksamheter som producerar kyckling lyckats riktigt bra: Gott, nyttigt, klimatsmart och billigt #kycklingpåfredag, utan reflektioner om eventuell baksida med denna typ av matproduktion. Hur hållbart är det för kycklingarna innan dom hamnar på mina kollegors lunchtallrikar…
Ni som inte sett Uppdrag granskning-avsnittet den 1 november, gör det. Ta sedan en funderare ifall ni verkligen vill stötta djurindustrierna. Djurrättsalliansen, som ligger bakom avslöjandet, menar att det är naivt att tro att små regleringar verkligen kommer göra skillnad för djuren. För mig är lösningen självklar: människor måste sluta äta djur.